Brajković: Ako su ugasili pogon na način kako je ugašen 1992. onda se proizvodnja može ponovo pokrenuti

Šok nakon gašenja Aluminija još traje. Dok se čekaju novi razgovori sa političkim predstavnicima čekaju se analize stanja u proizvodnim pogonima, odnosno, izvještaj o tome kako su pogoni ugašeni.

Vlada Federacije BiH, točnije, resorno ministarstvo je već zatražilo izvještaj o tome, ali on nije mogao biti završen jer nema električne energije u Aluminiju. Ironično, zar ne?

Adresa na kojoj je zatražen odgovor na ovo pitanje je bivši i najuspješniji direktor Aluminija Mijo Brajković.

On je u svojoj karijeri doživio gašenje Aluminija zbog ratnih događanja, a kasnije ga je ponovo podigao na noge i doveo na razinu giganta. Brajković je rekao kako nema informacije kako je proizvodnja ugašena, ali kako su moguća samo dva scenarija.

Ako su ugasili pogon na način kako smo mi to uradili 1992. godine, onda ima nade i tvornica može nastaviti raditi u budućnosti kada se riješe aktualni problemi. Ako su pogoni ugašeni bez ikakve pripreme, onda se bojim kako je kasno za bilo što i kako su proizvodni pogoni uništeni, rekao je Brajković za Ero.tel.

Dodao je kako trećeg scenarija nema, te kako treba pričekati analizu stanja nakon ukidanja opskrbe električnom energijom prije dva dana.

Aktualni direktor Dražen Pandža je izdao nalog da se proizvodni pogoni pripreme za gašenje, ali je veliko pitanje je li ovaj nalog prekasno donesen. Inače, za normalno gašenje proizvodnog pogona Aluminija, bez ikakvih posljedica po mogući kasniji nastavak rada, potrebno je nešto više od 70 dana. Naravno, to vrijeme radnici sada nisu imali kako bi proveli Pandžinu odluku.

Koliko je priprema za gašenje Aluminija zaista provedeno u djelo saznat će se uskoro, nakon što se izvrši analiza stanja.

(www.jabuka.tv)


30 komentara

 • A moj Mijo, rekose da nisu…
  A ako je tako, uza sve ovo, napravise fodaznu stetu na opremi od 20-25 mio. maraka. Znali da ce do ovoga doci i vrli direktor zadnje poslijepodne daje pisani nalog za “gasenje” proizvodnje. Dakle, pritisak na sve druge, do ucjene, kukumakanje na sve i svakoga, optuzivanje…
  Uprava, nadzor, predstavnici dionicara, sindikati, sve u zagadjenu Neretvu…
  Volio bih da sam u krivu glede “zakivanja” celija.
  Tugo moja.

  12
 • Evo i ja jutros otkazao svadbeno salon gdje su mi uskoro trebali biti svatovi nesuđena mlada pakuje stvari za inostranstvo a ja ću sačekat rasplet šta će biti sa ALd

  9
  9
  • Gdje ste bili do sada, kada se ostali puk Hercegovine iselio, Livno, Duvno, pa Posušje, Grude, Široki, Ljubuški… Nikakve reakcije od nikoga, kažu, to je normalno, jedan gradonačelnik reče “Imat ćemo jaku dijasporu”…
   Sada odjednom problem iseljavanje, kada je vama uhljebima došla voda do grla :/
   Ako niste rentabilni, nemožete pokrit svoje troškove (struja, plaće radnicima, doprinosi…) gasi brate, ključaj kapiju,
   Tko izađe zadnji nek ugasi svjetlo!!

   40
   3
   • “Tko izađe zadnji nek ugasi svjetlo!!”
    I ja sam donedavno se vodio tom mišlju, međutim promjenio sam ploču.
    Ne bih da dođe do toga da zadnji gasi svjetlo, radije bih da ostane upaljeno i da se međusobno gledaju političari, uhljebi (nejač), kriminalci svih vrsta i kad pukne ljubav (čitaj nestane para) da pod tim svjetlom riješavaju nastale probleme.
    Da budu dio dijaspore nitko to ne želi.

    13
 • U ratu se vodilo racuna o svemu i planiralo se da se opet nekada proizvodnja pokrene. Ovi sto su ga pokrali i opustosili su planirali da se to nikad vise u ovakvom obliku ne pokrene. Na zalost ovo smrdi na skontani, isplanirani scenari.. Radnici znaju sto se iradilo i kako se postrojenja pogasila. Neka sada kazu sto se radilo i kakav kriminal se desavao… Lopove u zatvor, takvih je na desetine. Oni milioneri a firma ugasena. Predmet sam od sebe formiran. Samo im obidite kuce, imanja, vidite stetne ugovore, previsoke place itd.

  27
  2
 • Dole Covic i HDZ banda. Najvece gube hrvatskog naroda, buaaaa, dode mi da ga ispleskam kad ga vidim. Njega i te idiote i dupelisci i placene kabadahije oko njega. Puu mater je*o. Hercegovina ako misli opstat mora se odrec ovih kriminalaca i protjerat ih, dokaza je puno previse, a oni i dalje mangupe glume, stid ih moze bit

  31
  3
 • Bitange se sad prave pametne .
  Zašto ništa stručnjaci ne učine neka radnici budu dioničari .
  Znaju Radit ,,tako i upravljat .

  10
  1
 • Dobar prostor u Aluminiju, zgrade, zelenilo itd. Bice tu za sviju zemljista i zgrada. Do godine gospodarski sajam privrede u krugu Aluminija a on ugasen. Bas zanimljivo. Opet ce se svanuti kumovima, zetovima, badzanacima i drugoj rodbini… Ovo je prepiska Sokola i Zitoprometa.

  23
 • Gospodine Mino prvo kapa do poda a sad dalje Vi ste vodili računa o radniku i kompaniji Svaki čovjek vam bio vađan Dragan vodi politiku kad kola krenu nizbrdo rješi se radnika ok Najtužnije je što će s rusima fabriku ispilat i uves u posao zeta i plinovod Hercegovina će se raseliti Zato vad moli da vi odete među ove mlade radnike sinove vaših radnika i pokrenete ponovo kombinat jer samo vi to možete ako treba zivite stare radnike nek pomognu mladim A vama veliko hvala nekada davno moj muž je taj kombiinat spašavao a vi dte njega Niste htjeli otić dok nisu pustili i njega kući Veliko hvala

  6
  7
 • Samo vi možete spadit alumi in i ponovo ga pokrenut Čivić će ga s rusima isjeć zeta uves i plin zajedno sa ruskim špijunom Dodigom Brajkoviću pomozi vidiš kolimo ga policije štiti on više neće moć ni pred koga stati

  6
  5
 • Za Brajkovica kazu da je dosta Aluminij i pokrao, ali sta ima veze ako ga je ostavio u plusu i od njega napravio giganta! Odgovarat ce on za to na nekom drugom mjestu ako je istina. Brajkovicu, poduzmite nesto ako mozete!

  8
  3
 • O čemu ti pričaš, ti si taj crv koji je prvi počeo iznutra da glođe, posle rata okupio si krim ekipu oko sebe i počelo je haračenje, ti, si najkrivlji što je crkla krava muzara koju su muzli svi nakon tebe, Mijo uz politiku je lako bit pametan, di ste sada mozgovi kad politika više ne stoji iza vas, di nesta pusta pamet. Dobročinitelj maznio što se moglo, a radnici i narod ko vas jebe, a kad dođu izbori opet za HDZ mafiju.

  15
  2
 • oklenase ova lopovska derepina pojavi mijo brajkivic koije voda svije kriminalnih radnji u hercegovini.jebote caca u usta.stasiradijo utoku rata materti jebem usranu.naucijosi covica kakoce kras.sad nekareknu hrvati iz hercegovine daim nije zeijko komsic prestavnik.zeijko komsic nije krao kastokradu cvoro covic i brajkovic.zeijko komsic nije nacjonalista.kastoje covic i brajkovic

  3
  4
 • PAZITE!!!!
  Sljedeći scenarij jeste da će Aluminij postati veleprodaja ruskog aluminija, jer je elektroliza ugašena Ito namjerno na ovaj način da se ne može više pokrenuti, a ona troši najviše struje.
  Ostaće valjaonica koja ide na plin.
  Čović i Dodik suruski igrači, jer Čović već ima opskrbu Aluminija plinom Ito ruskim, naravno. Sad će dovlačit poluproizvod iz Rusije, dorađivat ga ovdje i gotova priča.
  Za saniranje dugova će Aluminij uzeti kredit od ruskih banaka i priča zatvorena.
  To što su opljačkani milijuni nema veze, jer će Dragan ispasti spasitelj jer je ” uspio spasiti bar dio Aluminija”
  I kad ne mogne opet vraćat kredite, pripašće u ruke Rusima, slično ko Agrokor.
  Odigrali su utakmicu vrhunski, a uz blagoslov predsjednice HR, jer njezin Jakov već radi za Ruse određene poslove.
  Živi bili pa vidili

 • Jebovas aluminium vise.,milion ljudi nikad nije placu primilo od te firme pa zivi.,neznam cemu ovolika pompa.,pa traze radnika na svakom koraku al jbg koce radi.

  6
  1
 • Jebe se Rusima za nas, to su bajkice, nelegirani aluminij ako se grije sa sobne temperature do 1000 je jako velik energetski trošak i to uopće nije isplativi. Aluminij nema valjaonicu nego ljevaonicu u kojoj se Aluminij legirao sa drugim metalima u nekom postotku da mu se poboljšanju svojstva.. Tu se onda dodavapbi nelegirani aluminij te bi se tako temperatura kompozita spustila na 800 pa bi se plinom dogrijavala na preko 1000 da bi se metalni pomiješali. Ništa se u Aluminiju neće pokreniti, bog dao drugačije, da ga netko pokrene. Jel Brajkovića sebe nagrađivao, ma jest. Kad je situacija bila bezizlazna otišao je u mirovinu. Ali da je ostao minus bi bio možda i više nego duplo manji, i Aluminij bi možda i preživio ovu desetogodišnju krizu, ali poklopili se tako i sad se više ništa ne može. Sad će se sva ta priča vremenom malo razvodniti i što vrijeme bude dalje išlo sve će o tome biti manje priče.

  1
  1
 • ovo je zalogaj koji bi pojeli rusi ili švicarci ali ovaj zalogaj bi i arapi sebi kto će ga preoteti kome će biti naklonjeni glavešine za koga igraju utakmicu ali ovo je jedan mogući scenarijo da rusi dobiju utakmicu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.