Braća iz Stoca osnovala ergelu bosanskih brdskih konja

Braća Boško i Domagoj Šutalo su u Boljunima kod Stoca osnovali prvi uzgojni centar zaštićenih bosanskih brdskih konja, ergelu Šutalo, u ovom dijelu Hercegovine, izvještava Stolac.co.

Ova rasa jedna je od rijetkih autohtonih pasmina konja na području Balkana, jedina na području Bosne i Hercegovine i kao takva je zaštićena.

U prošlosti se njegovom uzgoju poklanjala velika pažnja jer je stoljećima bio vjerni pratitelj ljudi koji su živjeli u brdskim i planinskim područjima bivše Jugoslavije.

Kao vjerni suputnik pomagao je svojim vlasnicima da lakše savladaju poslove od kojih je ovisila njihova egzistencija.

Foto: Ergela Šutalo

Broj ovih životinja je sa pola milijuna pao na samo 350 jedinki od dolaska mehanizacije šezdesetih godina prošlog stoljeća i ratnog perioda.

U Bosni i Hercegovini danas se nalazi 250 grla, dok ih je stotinjak u zemljama EU.

Braću Šutalo je ljubav njihovog pokojnog djeda prema ovim konjima, koje je i on sam uzgajao cijeli svoj život, kao i ozbiljna prijetnja njihovom izumiranju i nestanku, natjerali da se priključe nekolicini ostalih uzgajivača predvođenih Enverom Žigom iz Visokog i Antonom Dolinšekom iz Podkuma u Sloveniji u selektivni uzgoj ovih plemenitih životinja.

Na svom imanju u Boljunima i u Hutovom blatu imaju odlične uvjete i nadaju se širenju populacije ovih zaštićenih autohtonih konja. Ergela se nalazi samo na par minuta od brze ceste Stolac – Neum.

(www.jabuka.tv | Foto: Ergela Šutalo)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.