Božo Petrov izabran za predsjednika Hrvatskog sabora

Izborom Bože Petrova za predsjednika Hrvatskog sabora, u petak poslijepodne konstituiran je 9. saziv Sabora.

Petrov je bio jedini kandidat, a od 145 u sabornici nazočnih zastupnika za njega je glasovalo njih 132, suzdržanih je bilo 12, a jedan je bio protiv.
Novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov u svom je prvom govoru na toj funkciji kao svoju misiju istaknuo maksimalnu učinkovitost Sabora i saborskih radnih tijela te najavio donošenje zastupničkog kodeksa.

Obećao je i da će saborske sjednice voditi objektivno, nepristrano i u skladu sa saborskom procedurom i rokovima. “Možete biti sigurni da ću pravovremeno i ravnopravno uvrštavati sve vaše prijedloge zakona ili drugih akata na dnevni red plenarnih sjednica. Moja je misija, ali i dužnost da Hrvatski sabor kao najviša institucija bude najreprezentativnije tijelo u RH koje će biti maksimalno učinkovito”, poručio je Petrov.

Naglasio je da će se svesrdno zalagati da Sabor bude državni parlament u punom smislu riječi – i najviše predstavničko tijelo i zakonodavna vlast, ali i jamac ostvarenja državnih i nacionalnih interesa te zaštitnih temeljnih sloboda, ljudskih i manjinskih prava i svih drugih demokratskih vrijednosti.

“Pred ovim sazivom Hrvatskog sabora i ovom vladom stoje veliki zadaci i ozbiljni izazovi”, ocijenio je Petrov te kao ključne ciljeve istaknuo gospodarski rast i zaustavljanje iseljavanja.

“To je moguće samo u tolerantnoj atmosferi zajedničkog rada, međusobnog poštivanja, argumentiranih rasprava, konstruktivnih kritika, usklađivanja interesa svih političkih opcija i zrelog političkog odlučivanja, uz odbacivanje netrpeljivosti, isključivosti i nepotrebnih podjela svake vrste”, kazao je.

Uvjeren je kako će se oko pitanja od nacionalne važnosti postići konsenzus svih parlamentarnih stranaka.

“Bez strateški promišljenih i odmjerenih političkih odluka, bez strateškog okvira koji omogućuje kvalitetne, provedive i trajne zakone te bez poštivanja parlamentarne procedure donošenja zakona i drugih akata nije moguć ni demokratski ustroj zemlje, ni uređena pravna država”, rekao je predsjednik Sabora.

Zastupnicima je poručio kako su se prema povjerenom im mandatu dužni odnositi se kao prema svom radnom mjestu, ali i više od toga.

“Trebamo osigurati donošenje i primjenu kodeksa zastupnika u Saboru, to bi trebao biti naš zajednički cilj ako želimo opravdati povjerenje koje su nam građani dali na izborima”, rekao je Petrov.

Najavio je da će zalagati za odgovorniji rad saborskih radnih tijela, koja, poručuje, moraju preuzeti jaču ulogu u stvaranju politika i nadzoru izvršne vlasti.

Nakon Petrovljeva govora, Sabor je imenovao Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje se odmah povuklo na polusatnu sjednicu, iza koje će izvijestiti koji će izabrani zastupnici ostati u Saboru, a koji su na nespojivoj dužnosti.

Zastupnici bi nakon toga trebali položiti prisegu te izabrati potpredsjednike Sabora te predsjednike, potpredsjednike dijela saborskih odbora, čime će se završiti konstituirajuća sjednica.

Nova sjednica očekuje se kasnije poslijepodne, kada bi Sabor trebao donijeti zakone koji omogućuju imenovanje novog premijera i vlade, koje se očekuje do iduće srijede.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.