Božinović objasnio tko smije ući u Hrvatsku

U Srbiji i Bosni i Hercegovini stanje s koronavirusom ne popravlja se, no hrvatske granice s njima i dalje su otvorene.

U Srbiji broj novozaraženih ne pada značajnije već peti dan zaredom i u posljednja 24 sata potvrđen je 91 novi slučaj.

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena kod još 77 osoba.

No dok je Slovenija za građane tih zemalja na svoj teritorij uvela obveznu 14-dnevnu karantenu, hrvatske vlasti o tome još ne razmišljaju, kao ni o drugim strožim mjerama

No ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao je da se većini onih koji iz Srbije i BiH apliciraju za ulazak u Hrvatsku, on odbije.

Što se tiče mjera za susjedne zemlje, za samo deset država članica EU otvorili smo granice tako da njihovi državljani ne moraju dokazivati svrhu ulaska u RH. To se ne odnosi na naše susjede koji nisu članice EU, oni moraju dokazivati da postoji neodgodiva osobna potreba (npr. smrt u obitelji, liječenje) ili ako su u pitanju neodgodivi poslovni sastanci.

To su bili uvjeti i ranije, no ako bi netko najavio da ima važan poslovni sastanak, puštalo bi ga se. Sad se traži potvrda i procjena da je sastanak neodgodiv. Koriste se različite aplikacije i mailovi. Najveći dio upita iz trećih zemalja, a tu su i BiH i Srbija, negativno se rješava, tj. odbija se ulazak, to je otprilike 70% takvih zahtjeva. Nakon ovih uputa i javnih poziva u odnosu na nedjelju tjedan dana prije, danas bilježimo 40% ulazaka manje iz BiH i oko 20% manje iz Srbije, rekao je Božinović, prenosi Index.hr.

Njegov zamjenik Damir Trut u Dnevniku N1 je pojasnio kako strože mjere zasad ne dolaze u obzir jer u Stožeru smatraju da za njih zasad nema potrebe.

Mi smo promišljali o takvim situacijama, mislimo da u ovom trenutku nije potrebno. Imamo režim na granicama. Ne može ući onaj tko nema potrebu, onaj tko nema neki neodloživ posao, rekao je zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut.

Na presici se govorilo i o ulascima turista u Hrvatsku.

Ministar zdravstva RH Vili Beroš izjavio da u Hrvatskoj trenutno boravi 154.530 stranih turista, nijedan nije zaražen koronom, no nije rekao koliko je turista uopće testirano.

Na dolazak turista osvrnuo se i Božinović.

Dolazak stranih gostiju, turista se očekuje. Španjolska se otvorila za sve turiste Europske unije iako jučer imaju 363 nova slučaja i sedam umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika što je puno više nego što je situacija u Hrvatskoj. Uz apele na sve da se pridržavaju mjera, moramo održati turizam, a podaci izvana pokazuju da je Hrvatska jedna od najprivlačnijih destinacija za strane turiste, rekao je na presici Božinović.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Naravno oni nama zabranjuju a oni ga prebacili kod nas. Zatvorimo mi njima granice i uvedite im karantenu a ovim jugovićima pogotovo koji su dosli kao posle rata sa autima na rentacaru da se kurce po gradu

  • Nevjerovatno da se idalje priča o zatvaranju i razmaku i svim ostalim glupostima – kad se zna kakav je virus.
    Razumio sam oprez kad se nije znalo o kakvom je virusu riječ, ali sada kad ima brojnih ispitivanja, naprednih saznanja, tretmana itd ovi mazluni i dalje pričaju o istim mjerama kao u fazi neznanja.
    Ovo je već teroriziranje stanovništa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.