Božićnicu od 50 KM neće dobiti svi umirovljenici

Velik broj umirovljenika koji su korisnici Federalnog zavoda MIO/PIO, a koji žive na području Bosne i Hercegovine dobit će uvećanu mirovinu za prosinac.

Riječ je o povećanju od 50 konvertibilnih maraka. Budući da novac dolazi u vrijeme božićnih blagdana može se nazvati svojevrsnom božićnicom.

Kako su naveli iz Zavoda MIO/PIO Federacije BiH navedeno povećanje bi trebalo dobiti oko 365.000 od ukupno oko 429.000 korisnika.

Naime, korisnici Zavoda MIO/Pio koji žive u inozemstvu, odnosno izvan granica BiH, neće ostvariti ovo pravo.

Tako će umirovljenici koji primaju najnižu mirovinu u siječnju dobiti 432 konvertibilne marke, a oni koji primaju zajamčenu 528,91 konvertibilnu marku.

Isplata uvećanih mirovina za prosinac rezultat je činjenice da je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru, donijela Uredbu o novčanom iznosu mirovine kao podrška umirovljenicima u Federaciji BiH.

Ovom uredbom, koju je predložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, uređuje se isplata novčanog iznosa mirovina za prosinac 2021. godine korisnicima mirovina Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koji imaju prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Iznos na mirovinu se isplaćuje u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika mirovine, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa COVID-19.

Kako su naveli iz Vlade Federacije BiH ukupna sredstva za provođenje ove uredbe osigurana su u Proračunu Federacije BiH za 2021. godinu.

Novčani iznos od 50 konvertibilnih maraka isplaćuje se korisnicima mirovina koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe. Korisnicima prava na djeljivu obiteljsku mirovinu pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Kako su naveli iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, novčani iznos isplatit će se petog siječnja 2022. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju sastavni je dio mirovine prosinac 2021. godine.

Za provedbu ove uredbe zadužen je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje, istaknuli su iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

U svom obrazloženju Ministarstvo je navelo, uz ostalo, da je imajući u vidu otežan materijalni položaj umirovljenika u Federaciji BiH održano više sastanaka predstavnika Saveza udruženja umirovljenika u FBiH.

Vlade FBiH i Federalnog zavoda PIO, te je dogovoreno donošenje uredbe na istim pravnim osnovama kao i u srpnja 2021. godine. Podsjetimo tom prilikom su umirovljenici koji ostvaruju pravo do visine zajamčene mirovine i zajamčenu mirovinu (478,91 KM) dobili pomoć od 120 KM, dok su iznos od 100 KM dobili korisnici mirovina koji ostvaruju pravo preko visine zajamčene mirovine.

Tijekom jučerašnje sjednice, Vlada FBiH utvrdila je amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kojim se riječi „realnog bruto društvenog proizvoda“ zamjenjuju s riječima „bruto domaćeg proizvoda“, a koji je, obrazložilo je Ministarstvo, dogovoren na zajedničkom sastanku predstavnika Udruženja umirovljenika FBiH, Vlade FBiH i Federalnog zavoda PIO.

Podsjetimo, zbog činjenice da tijekom prošle godine nije došlo do rasta BDP-a umirovljenici u FBiH su ove godine ostali bez redovitog usklađivanja mirovina.

(www.jabuka.tv)11 komentara

  • Hoće li dobiti 50 KM umirovljenik koji ima 479 KM mirovinu.
    Dobili novce za kovid, i ovoliko malo dajete pomoć umirovljenicima.
    A za ovu godinu zbog kovida ste im jedinim ukinuli i 2,5 % na troškove života od mogućih 5%”
    Žalosno.

  • Sramota za drzavu sta ce kupit za 50 km a sebi povecaju pi300km dabogda dali lijecili koronu tim parama nerade mjesecima ne dolaze na posao a podizu plate to mogu

  • Hvala vam,dosobriznici..bas ste se potrudili jako..ma mozemo mi stim u dr…jedan pregled taman..ma dosta..nismo naucili na vise..ko vas sisa..da nam nije milostinje ta davno bi picrkalj ko gamad..sramota od vas grehota..bas mi vas zao..propast ce te od te svoje dobrocinljivosti…

  • Jebem li vam mater novalic I oni prestavnici penzionera poklali sve pare zajedno I prebacili na trezor da novalic moze krast koliko mu treba pusto mu ostalo kad je on pokro za respirator da se nemoze lijecitti I ide na sud vodi sva advokat od nasih para I mi to gledamo sad mu dobro dosao pio u tuzli sve je firme unistio I uzeo sebi 230 millions km vazno za teemo elektranu kinda trazi pare mamu mu jebem I mi to sve treba nas posrat kad sutimo sena

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.