Bošnjak: Lipanjske zore nešto su najsvjetlije u bližoj povijesti Hrvata

Lipanjske zore nešto su najsvjetlije u bližoj povijesti hrvatskog naroda ovih prostora i to je nešto čime se doista ponosimo jer je oslobodilačkim operacijama Lipanjskih zora spriječena potpuna blokada Mostara, izjavio je u ponedjeljak u Mostaru nekadašnji načelnik Općinskog stožera HVO-a Mostar Rade Bošnjak.

Lipanjske zore obilježavamo na jedan dostojanstven način s ciljem i željom da to prenesemo i na mlađe generacije kako bi živjele istinu, a ne nešto što se danas svakodnevno iz raznoraznih razloga i putem raznih kanala nameće kao neistina, ustvrdio je Bošnjak uoči tribine “Lipanjske zore – Političke i vojne prilike tijekom 1992. godine”.

Naglasio je kako je oslobodilačkim operacijama Lipanjskih zora spriječena potpuna blokada Grada Mostara, odnosno spriječen je scenarij koji se namijenio Mostaru, jednako kao i Sarajevu.

Zahvaljujući pravodobnim, hrabrim i odvažnim odlukama našega hrvatskoga čelništva koje su donosili u pravo vrijeme, blokada Mostara se nije dogodila jer se Hrvatski narod organizirao na obranu i nismo dopustili takav scenarij, kazao je Bošnjak.

Predsjednik Udruge Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić također je naglasio značaj Lipanjskih zora, kazavši kako je tim operacijama spriječeno okruženje Grada Mostara.

U tom dijelu rata spriječeno je okruženje Grada Mostara. Inače da je Grad Mostar došao u okruženje jednostavno bilo bi pitanje kako bi se rat u BiH vodio. Lipanjske zore imale su dakle, bitan utjecaj na daljnji razvoj događaja, ocijenio je Šoljić. Tribinu “Lipanjske zore – Političke i vojne prilike tijekom 1992. godine” organizirali su Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, Hrvatska zajednica Herceg Bosna i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar.

(Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.