Bošnjacima isplatili štetu od koridora, Hrvatima ne žele

Milica Janjić i njezina obitelj, suprug i dvoje malodobne djece mjesecima spavaju otvorenih očiju u strahu da bi se njihov dom u naselju Azapovići kod Kiseljaka mogao u trenu pretvoriti u prah.

Obiteljska kuća Janjićevih smještena je uz samu trasu budućeg koridora Vc koji dijelom, u dužini od 10-ak km, prolazi kroz Azapoviće, Tulicu i okolna naselja koja gravitiraju Lepenici u općini Kiseljak. Zbog nove fasade, izvana se ne čini da na kući ima većih oštećenja, ali zato unutrašnjost kuće i popucali zidovi ulijevaju strah i nesigurnost, piše Večernji list.

Pukotine na zidovima

“Pukotine na zidu pojavile su se nakon što su počeli radovi na koridoru”, ispričala je Milica Janjić koja zajedno sa suprugom pokušava pronaći rješenje za siguran krov nad glavom za svoju obitelj. Iako bi troškove svih oštećenja nastalih na obiteljskim domovima, gospodarskim objektima i zemljištu u naseljima kroz koja prolazi trasa budućeg koridora Vc trebali snositi izvođači radova, turska tvrtka Cengiz Insaat odbija isplatiti odštetu Janjićima. Bez tog novca oni ne mogu sagradili novi dom.

“Oni nam i sami kažu da se selimo negdje gdje je sigurnije. Mi iz svoje kuće ne želimo, niti hoćemo biti nekomu od rodbine na teret. Tražimo da nam isplate odštetu kako bismo sagradili novu kuću, a ovu staru teška srca ćemo morati napustiti jer postala je nesigurna za život“, kaže Milica.

Boli je kaže što su turski izvođači ljude koji su također ostali bez svojih domova u susjednoj Tulici, naselju s bošnjačkom većinom, isplatili bez pogovora.

“Suosjećamo s našim susjedima iz Tulice koji su plakali napuštajući svoje domove. Ali oni ovakvih problema nisu imali”, kaže Milica Janjić pitajući se je li turskim izvođačima nacionalna pripadnost osnovni kriterij za namirivanje štete nastale zbog koridora Vc.

Sudski epilog u rujnu

Večernji list piše kako je ovaj slučaj već dobio sudski epilog. Janjići su tužili Cengiz Insaat pred Općinskim sudom u Kiseljaku. No, prvo ročište zakazano je tek polovicom rujna. Uz sporo pravosuđe i izvođače koji biraju komu namiriti štetu, Janjići sa strahom dočekuju svaki dan, a s posebnom zebnjom ući će u jesen i zimu do koje bi svakako trebali riješiti problem krova nad glavom.

(Večernji list)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.