Bošnjaci u Livnu su razoružani za jedan sat u ljeto 1993.

Na suđenju Zdenku Andabaku, optuženom za zločine počinjene u Livnu, svjedok Tužiteljstva BiH Slavko Buljan izjavio je da su Bošnjaci u Livnu razoružani u ljeto 1993. godine za oko sat vremena.

Slavko Buljan je naveo da je do sukoba između Bošnjaka i Hrvata u Livnu došlo u ljeto 1993. godine, koliko se sjeća, u lipnju ili srpnju.

”Bilo je razoružavanje muslimana. Ne znam tko je naredio da muslimanski narod preda oružje, i to je to”, kazao je Buljan.

On je istaknuo da je tada bio pripadnik specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u Livnu, “koja je bila u pričuvi”.

”Koliko znam, oni (bošnjačko stanovništvo) su se povukli u gornji grad, imali svoj punkt, nisu dali nikome ući. To je bilo sat vremena i završeno je isti dan… Bošnjaci su predali svoje oružje Hrvatskom vijeću obrane i poslije sukoba nije bilo”, kazao je svjedok.

Na pitanje je li bilo kakve razmjene vatre, Buljan je rekao kako misli da nije bilo.

On je na pitanje Obrane je li on poduzimao aktivnosti u vezi sa događajem iz 21. srpnja 1993. godine, odgovorio negativno.

Prema optužnici, Andabak je 21. srpnja 1993. godine rukovodio akcijom u selu Grborezi (općina Livno), kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u njegovoj nazočnosti rafalnom paljbom jednu osobu usmrtili, a drugu ranili.

Pripadnici Druge lakojurišne bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je, prema optužnici, Andabak usmrtio hicem u glavu.

Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

(Fena)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.