Bosanski jezik uvršten u nastavu u srednjim školama u Australiji

Prvi put u povijesti, ovog vikenda je započela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Walesu, Australija.

Razred učenika građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine je vodila učiteljica Lejla Lihovac pod rukovodećim nadzorom direktorice Bosanske etničke škole u Liverpoolu Đenite Čengić Karup.

Kako je priopćeno iz Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Canberri, sjajan rezultat je posljedica napora ljudi koji traju nekoliko godina, ali su tek u ovom pokušaju, uz podršku i suradnju Veleposlanstva de BiH u Australiji, uspjeli u toj plemenitoj namjeri.

Tako će od sada svake subote tijekom školske godine, u prostoru srednje škole Liverpool High School, nastavu pohađati i učenici na predmetu bosanski jezik. To je veoma značajan pomak za bosansku zajednicu u Novom Južnom Waelsu, jer tim činom uvrštavanja bosanskog jezika u javni obrazovni proces, bosanski jezik postaje jedan od izbornih predmeta koji učenici mogu birati u državnim školama.

Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine izražava zahvalnost i upućuje čestitke svim pojedincima i organizacijama u Novom Južnom Velsu koje su doprinijele ovom važnom uspjehu bh. zajednice u Australiji.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

  • Bosanski jezik ne postoji, isto kaso basanska nacija, kultura, povijest, himna, grb, zastava… ne postoji baš ništa.Bosanski je jezik bućkuriš hrvatskoga i srpskog s nešto turskih lojavih začina…pa smrdiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii……………

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.