Boris Čerkuč u prvom podcastu “Bura”: Država politički siluje Hrvate u BiH

Pokrenut je podcast “Bura” urednika i voditelja Jurice Gudelja. A gost prve emisije bio je poznati novinar, kolumnist i radio voditelj bio je Boris Čerkuč.

Podcast je digitalna datoteka koja sadržava audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem Interneta koristeći RSS tehnologiju, a namijenjen je gledanju (ili slušanju).

Naziv podcast je složenica riječi POD (Playable On Demand) i engleske riječi broadcast. Video podcast se još naziva i vidcast, a osobe koje se bave podcastingom se nazivaju podcasteri.

Jurica Gudelj je dugogodišnji novinar i urednik i ovo je novi zanimljiv projekt u koji se uključio. Cilj mu je na jedan novi, drugačiji i opušteniji način razgovarati sa svojim gostima o mnogim društvenim i političkim pitanjima.

Za prvog gosta odabrao je vrlo zanimljivog sugovornika. To je Boris Čerkuč čiji prepoznatljiv glas svakodnevno možemo čuti na Radiju Dobre Vibracije, a vrlo dobro ga poznaju i posjetitelji West Herzegowina Fest na kojem je dugo godina voditelj festivala.

Čerkuč i Gudelj su razgovarali o brojnim političkim i društvenim temama. A svakako zanimljiv dio bio je i Izbornom zakonu BiH, izboru Željka Komšića, pravima Hrvata u BiH itd. Dotaknuli su se i predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Obojica su istaknuli kako je u susjednoj zemlji postignuta znatno veća demokratska razina, odnosno da je to bilo pravo demokratsko natjecanje između dvoje kandidata.

Kroz razgovor su došli do zaključka da pobjednik Zoran Milanović neće ići na štetu Hrvata u BiH.

Cijeli zanimljv razgovor dvojice novinara pogledajte u videoprilogu.

Medijska platforma podcast se tek počinje razvijati u Bosni i Hercegovini. Najviše sadržaja nudi Radio Slobodna Evropa koji svoje radijske emisije objavljuje i na internetu. Stranica Trčanje.net u ovome obliku radi intervjue s uspješnih trkačima.

Potpuno drugačiji sadržaj donosi Efm.ba, odnosno Udruženje za kulturnu i medijsku dekontaminaciju koji djeluju kao nevladina organizacija od  2012. godine. Cilj im je povezati i aktivirati studentsku populaciju na svim poljima javnog djelovanja, pa upravo takve sadržaje i objavljuju preko podcasta.

Podcast “Bura” je prvi ozbiljniji primjer ovog medijskog sadržaja u Hercegovini.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.