Bombaši su bili dobro obrazovani i financijski neovisni, među njima je bila i jedna žena

Na Uskrs na Šri Lanki raznijelo se devetero bombaša samoubojica. Dosad je identificirano njih osmero, a među njima je bio i bračni par, objavila je policija.

CNN piše da je potvrđeno da je među devetero bombaša jedna bila žena i da je identificirana. Svi bombaši su državljani Šri Lanke.

Dosad je uhićeno 60 ljudi, 32 ih je završilo u pritvoru. Svi su državljani Šri Lanke. Broj mrtvih iz napada na Šri Lanki do kojih je došlo na Uskrs porastao je. Policija Šri Lanke otkrila je za CNN kako je broj mrtvih iz napada na Uskrs s 321 porastao na 359 osoba.  Glasnogovornik UNICEF-a Christophe Boulierac rekao je da je među ubijenima 45 djece.

Reuters prenosi i kako SAD smatra da teroristi i dalje planiraju napade na Šri Lanki.

Najmanje jedan bombaš je studirao u inozemstvu

Jedan od bombaša samoubojica studirao je u Velikoj Britaniji, nakon čega je otišao na postdiplomski u Australiju te se vratio na Šri Lanku.

Zamjenik ministra obrane otkrio je i kako je većina bombaša bila dobro obrazovana te da su pripadali srednjoj ili višoj srednjoj klasi.

Financijski su bili relativno neovisni i njihove obitelji su bila financijski stabilne, dodao je.

Islamska država preuzela odgovornost

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u Šri Lanki u kojima je na Uskrs ubijeno najmanje 300 ljudi, objavio je Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije, ne navodeći dokaze za tu tvrdnju.

Slijedi rekonstrukcija policije

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe upozorio je da je na slobodi još uvijek nekoliko osumnjičenih za terorističke napade. Neki od njih mogli bi posjedovati i eksplozivna sredstva, upozorio je premijer govoreći pred parlamentom.

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena najavio je pak, u televizijskom obraćanju naciji, da će u roku od 24 sata smijeniti čelnike obrambenih snaga nakon što su propustili spriječiti samoubilačke napade unatoč činjenici da su raspolagali s prethodnim informacijama o mogućim napadima, javlja Index.hr.

Kompletno ću rekonstruirati policiju i sigurnosne snage idućih tjedana. Očekujem smjenu čelnika obrambenog vodstva u iduća 24 sata, kazao je Sirisena.

Sigurnosni dužnosnici koji su imali obavještajnu informaciju dobivenu od stranih službi nisu to podijelili sa mnom. Trebale su biti poduzete odgovarajuće akcije. Odlučio sam poduzeti ozbiljnu akciju protiv tih dužnosnika, kazao je predsjednik.

Podsjetimo, eksplozije su se dogodile u crkvama u Negombu, Batticaloai i Colombu i u tri hotela s pet zvjezdica u glavnome gradu. Prema riječima premijera Šri Lanke, napadači nisu uspjeli izvesti još jedan planirani napad na hotel s pet zvjezdica.

U Šri Lanki je od ponedjeljka navečer uvedeno izvanredno stanje uključujući policijski sat i posebne ovlasti prema kojima sigurnosne snage imaju pravo na pretrage i uhićenja pojedinaca.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Kakve veze ima dali je budala obrazovana , bogata ili siromasna. Ne kaze se da je budali more do kolina. Samo budala moze ovako neduzne ljude poubijat u nadinda ce bit nagradjen na drugom svjetu za svoja nedjela. Ito nagradjen opet sa desetak djevica koje ga cekaju da ih on razdjevici i uziva. Kolika budala mora da budes i u ta sra…nja da vjerujes.? Tu prestaju sve price skolovan ne-skolovan siromah bogat. Samo ova zamisao zivjet u nadi da ces bit magradjen ako nevine ljude pobijes koi nisu istomisljenici i istovjernici kao ti sam. BOLESNO

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.