Bolna ispovijest Meghan Markle: Znala sam da dok prvo dijete držim u naručju, gubim drugo

Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa, u srijedu je u kolumni napisanoj za New York Times otkrila da je prije nekoliko mjeseci imala spontani pobačaj.

Meghan je napisala kako je shvatila što se događa kada je jednoga srpanjskog jutra Archieju mijenjala pelenu te je u trbuhu osjetila snažan grč.

Posrnula je od boli te se spustila na pod s Archiejem u naručju. Premda je imala osjećaj da nešto nije u redu počela je pjevušiti uspavanku, nastojeći tako smiriti i sebe i sina.

Znala sam da dok prvorođeno dijete držim u naručju, gubim drugo, napisala je Meghan.

Vojvotkinja, koja se 2018. godine udala za princa Harryja, vojvodu od Sussexa, napisala je i da je jedini način na koji se par u tom trenutku međusobno mogao utješiti bilo pitanje: “Jesi li dobro?”

Jesmo li dobro? Ova je godina za mnoge među nama bila puna prijelomnih trenutaka. Gubici i bol u 2020. su pogodili sve nas. Bilo je iscrpljujuće. Čuli smo razne priče: žena se probudi ujutro i na uobičajen način započne dan, ali zatim dozna da joj je majka umrla od posljedica covida-19. Ili: muškarac se ujutro probudi, osjeća se dobro, možda pomalo umorno. Pošto se testira na koronavirus, ustanovi se da je pozitivan i za nekoliko tjedana, poput stotina tisuća drugih umre od njegovih posljedica.

Mlada žena Breonna Taylor ode na spavanje, kao i svake večeri, ali nikada ne dočeka sljedeće jutro jer se policijska racija pretvori u strašnu pogrešku. George Floyd napušta trgovinu, ne sluteći da će doživjeti posljednji udah pod težinom nečijeg koljena, a u posljednjim trenucima doziva majku, Mirni prosvjedi postaju nasilni. Od zdravlja do bolesti dolazi se prebrzo. Na mjestima gdje je nekad postojala zajednica, sada je podjela, napisala je u kolumni Meghan Markle.

Iskoristila je prigodu da pozove ljude da si postave isto pitanje tijekom Dana zahvalnosti, pitanje – “Jesmo li dobro?”, jer smo “više nego ikada dosad međusobno povezani” nakon trajnih trauma koje je izazvala pandemija koronavirusa.

Tema pobačaja je još uvijek svojevrsni tabu te su njezinu ispovijest pozdravile razne udruge osnovane kao potpora obiteljima koje su izgubile dijete.

Čestitam Meghan jer je imala hrabrosti podijeliti svoju priču s toliko ljepote i elokvencije, izjavila je Zoe Clark-Coates, dužnosnica udruge Mariposa Trust koja pomaže osobama koje su izgubile dijete.

To je tema o kojoj se ne priča često, dodala je Clark-Coates, autorica knjige o tuzi i trudnoći.

Prema njezinim riječima, svaki put kada neka slavna osoba govori o spontanom pobačaju ili kada to bude tema neke televizijske serije, “uočavamo veliko povećanje broja ljudi koji traže našu pomoć”.

Podaci udruge Tommy’s, koja financira istraživanja o pobačaju i prijevremenom porodu, kažu da jedna od pet trudnoća završi pobačajem ili prijevremenim porodom, što je oko 250.000 takvih trudnoća na godinu u Velikoj Britaniji.

Sophie King, primalja u toj udruzi, tvrdi da je pobačaj još uvijek tabu-tema u društvu te da majke poput Meghan, koje su odlučile podijeliti svoje iskustvo, to rade kako bi stale na kraj stigmi i sramu, prenosi Hina.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa povukli su se s funkcija kraljevske obitelji početkom godine da bi započeli novi život u Sjedinjenim Državama.

Sada nose samo titule vojvode i vojvotkinje od Sussexa i žive u Kaliforniji s jednogodišnjim sinom Archiejem.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.