Bobičasto voće: U čemu je njegova moć?

Plodovi bobičastih voćaka su jedan od neprocjenjivih darova prirode jer obiluju vrlo važnim nutrijentima neophodnim za zdravlje čovjeka. Bobičasto voće je moćno za zdravlje jer dokazano regulira razinu šećera u krvi, snižava kolesterol te pridonosi zdravlju općenito.

Najpoznatiji predstavnici bobičastog voća na našem području su aronija, borovnica, brusnica, kupina, malina i ribiz. Ne samo da posjeduju izuzetna ljekovita svojstva nego i svojim plodovima uljepšavaju naše vrtove i okućnice. Bobičasto voće je nepresušna riznica vrijednih i prijeko potrebnih nutrijenata pa je s pravom na glasu kao jedan od najvrjednijih prirodnih darova. Svaka od bobičastih voćki je vrlo bogat izvor hranjivih tvari, vitamina, minerala, prehrambenih vlakana te ostalih važnih spojeva od kojih se posebno izdvajaju flavonoidi antocijanin i flavonol.

Sadnja bobičastog voća: Obavlja se početkom proljeća. Za sadnju se koriste kontejnirane presadnice. Većina bobičastih voćnih vrsta traži uvjete kao i mnoge druge voćne vrste osim borovnice koja zahtijeva kisela tla. Tijekom vegetacije provode se uobičajene agrotehničke mjere.

Bobičasto voće

Aronija: Mnogi je smatraju najzdravijim voćem ili voćem budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućuje i bolji rad žući i jetre. Njezin bogati antioksidativni sastav pomaže u detoksikaciji organizma i održavanju imunološkog sustava.

Borovnica: Istraživanja pokazuju da borovnice, zahvaljujući sastojku antocijaninu, imaju pozitivno djelovanje na sposobnost učenja i pamćenja. Istraživanja pokazuju kako se redovita konzumacija svježih borovnica smatra blagotvornom i pomaže u smanjenju razine krvnog tlaka, još jednog od ključnih rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Brusnica: Ove privlačne crvene bobice su izuzetno cijenjene zbog svog snažnog nutritivnog sastava i mnogobrojnih pozitivnih efekata na zdravlje. One su izvrsna prirodna zamjena za antibiotik, jer imaju sposobnost uništiti veliki broj štetnih bakterija.

Ribizla: Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumacija ribizle ima pozitivne učinke u prevenciji karcinoma, upala, neuroloških bolesti te prijevremenog starenja. Ribizle su poznate i kao dobri diuretici, a preporučuju se i svima koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti. Istraživanja pokazuju da ribizle sprečavaju neke vrste karcinoma, a blagotvorno djeluju i na zdravlje kostiju.

Malina i kupina: Mnoga istraživanja pokazuju da su maline i kupine jedne od najbogatijih namirnica kada su u pitanju antioksidansi. Antocijanini iz kupina štite mozak od oksidativnog stresa i sprječavaju senilne bolesti, poput Alzheimerove bolesti i demencije. Imaju pozitivne učinke u borbi protiv raka debelog crijeva. Malinu mnogi vide kao dobro oružje u borbi protiv pretilosti jer sastojci sadržani u malini, osobito ketoni, dokazano pospješuju metabolizam i sagorijevanje masnoća.

Sadnice bobičastog voća potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

 

 

 

(www.jabuka.tv)