Bobičasto voće

Osim što su odličan ukras svakog dvorišta ili vrta, grmove bobičastog voća prije svega je poželjno uzgajati zbog njihovih ukusnih i zdravih plodova kojima se pripisuju mnoga ljekovita svojstva.

Donosimo nekoliko vrsta koje upravo u ovom periodu možete posaditi u svojim vrtovima:

ARONIJA – izuzetno otporna i prilagodljiva biljka koja se može uzgajati u područjima oštre kontinentalne klime. Nema posebnih zahtjeva prema tlu, pa se može uzgajati na siromašnim, pjeskovitim i vlažnijim tlima. Traži puno svjetla, pa je potreban uzgoj na sunčanim terenima. Ne traži zaštitu protiv bolesti i štetnika.

KUPINA – kao voćna kultura nije pretjerano zahtjevna, potrebno je samo izbjegavati teška i pretjerano vlažna tla. Manjak svjetlosti uslijed sjene ili pretežito oblačnog vremena nepovoljno se odražava na kvalitetu plodova.

MALINA – raste u obliku grma, za uzgoj su najbolja propusna, rastresita, slabo kisela tla. Kasnije cvate tako da izbjegne mrazeve.

RIBIZ – višegodišnja grmolika biljka, koja razvija jak korijenov sustav. Uspijeva u umjerenoj klimi, na slabo kiselom, srednjem teškom tlu. Prednosti ribiza pred drugim voćem je što kad dozriju, plodovi mogu na grančicama ostati još 4-6 tjedna bez gubitka kakvoće.

Sve ostale informacije vezano za uzgoj bobičastog voća i izboru sortimenta potražite od agronoma u Sjemenarnim agrocentrima.

 

(www.jabuka.tv)