Bob Dylan nakon osam godina objavio autorsku pjesmu – Jabuka.tv

Bob Dylan nakon osam godina objavio autorsku pjesmu

Bob Dylan je nakon osam godina pauze, bez prethodne najave, objavio svoju prvu autorsku pjesmu koja govori o atentatu na Johna F. Kennedyja, piše BBC.

Pjesma pod nazivom Murder Most Foul (Najprljavije ubojstvo) traje 17 minuta i razmišljanje je o ubojstvu bivšega američkog predsjednika. Dylan je u ponoć 27. ožujka bez prethodne najave na Twitteru objavio klip s YouTubea na kojemu se može poslušati njegova nova balada.

Raznijeli su kralju mozak / Tisuće su to gledale od kuće / Sve su vidjeli, prvi je njezin stih.

U poruci svojim obožavateljima dobitnik Nobelove i Pulitzerove nagrade je napisao: Evo jedne neobjavljene pjesme koja je snimljena prije nekog vremena. Pozdravljam sve svoje obožavatelje i pratitelje i zahvaljujem im na potpori i lojalnosti tijekom svih ovih godina. Čuvajte se, budite pažljivi i neka je Bog s vama.

S glazbenog stajališta pjesma je dugačka i upečatljiva. Nježni zvuk violina, preludiranje klavira i suptilne udaraljke glavna su joj obilježja. I dok bi interpretacija teksta zahtijevala višetjedno proučavanje, dva posebna stiha upućuju na to da je Dylan za njezino objavljivanje odabrao aktualni trenutak kao svojevrstan komentar na američku politiku, piše BBC.

Na dan kada su ga ubili netko mi je rekao: Sine, vrijeme Antikrista tek je započelo / Odgovorio sam: “Duša nacije je pokidana i polako počinje truliti / A to se događa 36 sati nakon Sudnjega dana”, dio je teksta pjesme.

Osim na Kennedyjevo ubojstvo, pjesma aludira i na pop kulturu, od filma Strava u Ulici Brijestova preko Mletačkog trgovca do pjesme Beatlesa I Want To Hold Your Hand, čak i pjesme Billyja Joela Only The Good Die Young.

Posljednjih pet minuta balade podsjeća na svojevrstan katalog njegovih omiljenih glazbenika i pjesama s referencama na Nata Kinga Colea, Eaglese, Colea Portera, Beethovena, kao i na džez velikane Stana Getza i Charlieja Parkera.

Nejasno je je li pjesma dio nekoga većeg djela, no 78-godišnji je glazbenik posljednji album s autorskim pjesmama pod nazivom Tempest objavio 2012. godine.

Nakon toga je objavio tri albuma sa standardima, Shadows in the Night (2015.), Fallen Angels (2016.), i posljednji Triplicate iz 2017. godine te nova izdanja iz tzv. Bootleg Series, od kojih je posljednji album prošlogodišnji Travelin’ Thru, Featuring Johnny Cash: The Bootleg Series Vol. 15.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.