BMW – kako je nastala “trojka” karavan?

Često se događa da neki od najvećih izuma današnjice otpočnu sasvim slučajno ili iz neke sasvim realne potrebe. Upravo tako je nastao jedan od najprodavanijih “automobila s grbom” (kako bi jedan moj prijatelj to rekao) svih vremena – BMW serije 3 Touring.

Kada je 1982. godine svjetlo dana ugledao BMW serije 3 tada najnovije generacije, nitko nije ni pomišljao kako će upravo taj model biti jedan od najprodavanijih automobila svih vremena. E30 je kroz svojih ukupno dvanaest godina postojanja u smislu prijevoznog sredstva okupio ogroman broj entuzijasta i fanova marke, dok je s druge strane osigurao budućnost tvrtke pojavom prvog pravom “M” modela u obliku tada u mnogočemu ekstremnog M3.

U ponudi motora bilo je svega i svačega – od 1,6-litarskih motora s četiri cilindra i 75 konja, preko nešto jačih “šestaka” u obliku 2-litrenih motora u bazi, pa sve do 3,3-litrenih motora sa skoro 200 konjskih snaga, te naravno spomenutog modela M3 čija su suluda proširenja s prednje strane skrivala 2,5-litarski četverocilindrični motor sa skoro 240 konjskih snaga.
Dakle za svakog ponešto.

U smislu inicijalnih karoserijskih opcija u ponudi je bila limuzina s četverim vratima, te Coupé i Cabriolet s dvojim vratima (koji je potpisivala tvrtka Baur), dizajn je potpisivao tada cijenjeni dizajner i tvorac NSU-a RO-80 i BMW-a serije 5 (E28), gdin. Claus Luthe, i u pravilu je za BMW od predstavljanja slavne “kockice” otpočeo jedan novi dio povijesti. U pravilu je to sve povijest koju BMW-fanovi diljem svijeta itekako dobro znaju, no ono što većina ne zna jest da je “trojka” E30 započela još jednu (za BMW) mini-revoluciju koja podrazumijeva prvi karavan serije 3.

Inicijalno BMW nije imao ama baš nikakvih planova na tržište ponuditi karavansku izvedbu “trojke”, tako da je splet okolnosti presudio u slučaju te karoserijske izvedenice, no kako se često ponajbolje ideje događaju sasvim slučajno i u ovom je slučaju tako.

Naime, jedan dizajner i inženjer u BMW-u pod imenom Max Reisbock jednog se dana odlučio svoju obitelj posjesti u svoj BMW serije 3 i odvesti ih na put, no istog momenta pojavio se problem – tricikl njegove kćeri jednostavno nije stao u prtljažni prostor. Naravno, za svakog brižnog oca na ovom svijetu otići bez tricikla na put jednostavno nije opcija, pa je pomalo isfrustriran Max umjesto na put otišao kupiti jedan razbijeni primjerak “trojke” i umjesto prema kući otišao do najboljeg prijatelja.

Ono što je uslijedilo podrazumijevalo je ukupno šest mjeseci rada na popravcima i novonastaloj ideji povećavanja prtljažnog prostora na automobilu, no kad se razbijeni sedan pretvorio u savršeno sastavljeni karavan, rezultat je bio impresivan i za njega i za prijatelje koji su automobil vidjeli.

Nakon nekoliko tjedana korištenja automobila, Max se jednog dana sasvim slučajno pojavio na poslu i kada su kolege s posla vidjele što je izveo iz jednog sasvim običnog primjerka BMW-ove “trojke”, počele su reakcije koje su ubrzo došle i do gazdi tvrtke.

Naravno, s obzirom na to da je sam automobil bio iznimno precizno izveden i zapravo je izgledao drugačije koliko i dobro, istog se momenta dopao glavešinama tvrtke, te samo tri godine kasnije, te uz minimalnu količinu preinaka od izvornog automobila koji je nastao u garaži, BMW na tržište izbacuje četvrtu karoserijsku izvedenicu nazvanu “Touring”.

Iako sam svjestan kako je Touring varijacija na temu serije 3 većini sve samo ne poželjan automobil, ipak postoje oni koji u njemu vide ogroman potencijal za slaganje, tj. tuning, a i oni koji su svoje primjerke samo kupili i vozili sve ove godine kunu se u apsolutnu upotrebljivost i praktičnost automobila. No sve to možda i nije toliko bitno koliko sama priča koja govori o sasvim životnoj situaciji i sasvim slučajnom nastanku jednog od automobila koje BMW proizvodi i dan-danas – uključujući i karavansku izvedbu.

(Automobili.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.