BMW iX – električni SUV prešao iz vizije u stvarnost | Jabuka.tv

BMW iX – električni SUV prešao iz vizije u stvarnost

Koncept ranijepoznat kao BMW Vision iNext ove je srijede, 11. studenoga, dobio i službenu najavu i inačicu koja će se naći u serijskoj proizvodnji već u drugoj polovici sljedeće godine.

Ime upravo predstavljenog futurističkog i atraktivnog električnog SUV-a je BMW iX. Zasnovan je na platformi bavarske kompanije posebno osmišljenoj za električna vozila, a vanjskim izgledom dramatično se razlikuje od klasičnih BMW-ovih SUV-ova.

Ipak, zadržava siluetu prednjih “bubrega” pa i dalje ima nepogrešivi karakter ove marke.

Ovdje se radi o prilično velikom vozilu – dug je kao model X5, visok kao X7, na kotačima koji su veličine kao kod modela X7. Diči se električnim pogonom s dva motora ukupne snage 500 KS, dometom s jednim punjenjem baterija (kapaciteta 100 kWh) od čak 600 kilometara (WLTP ciklus), te ubrzanjem od 0 do 100 km/h za tek nešto manje od 5 sekundi.

Brzo DC punjenje trebalo bi mu baterije nadopuniti do 70% kapaciteta za 40 minuta, a samo 10 minuta na punjaču dodat će mu oko 120 kilometara dosega, piše Autonet.hr.

Proizvodnja će započeti, kako smo već spomenuli, za oko godinu dana u BMW-ovoj tvornici u Dingolfingu. Iako službene informacije nema, šuška se da bi početna cijena mogla biti oko 100.000 dolara ili eura.

Dio je ovo velike BMW-ove inicijative elektrifikacije u kojoj do kraja sljedeće godine planiraju na cestama imati preko milijun automobila s nekim oblikom elektrificiranog pogona. Trenutačno u ukupnoj prodaji njihove grupacije (uključujući Mini) modeli “sa strujom” drže oko 13% udjela, a očekuje se da do kraja desetljeća svaki drugi BMW i Mini bude na struju.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Nešto mi tu ne štima. Ako je jedna Švedske ponovo aktivirala rad stare energane na ugljen (!) zbog sve veće potrošnje servera na kojima se obavljaju financijske transakcije za Bitcoin otkuda tolika struja za sve veći broj električnih automobila. Gdje je tu kvaka?
    Nema tih obnovljivih izvora (vjetar, sunce, plima i oseka) koji će efikasno proizvoditi sve veću količinu električne energije.
    A što se tiče zagađenja od automobila pa koliko zagađuju brodovi na mazut ili jedan avion?

Komentiraj: