Blokirani svi granični prijelazi u čapljinskoj općini; u Metkoviću prometni kolaps

Agonija koju proživljava stanovništvo u pograničnoj zoni u čapljinskoj općini se nastavlja. Unatoč tome što su protekle nedjelje blokirali Granični prijelaz Doljani i tako stvorili kilometarske gužve u Republici Hrvatskoj, nitko od nadležnih institucija nije se u međuvremenu obratio ovim ljudima i pokazao zanimanje za njihov problem.

Oni su protekle nedjelje po završetku blokade prometnice obećali kako će i sljedeće nedjelje (danas, op.a.) blokirati Granični prijelaz Doljani, što se i dogodilo, oko 19 sati, a pored ovog graničnog prijelaza blokirani su i granični prijelazi Gabela Polje i Unka.

U naselju Doljani, svega pola kilometra od graničnog prijelaza, okupilo se više stotina Čapljinki i Čapljinaca, koji su blokirali promet i na ovaj način nastavili ukazivati na probleme koje proživljavaju svakoga dana.

U svega sat vremena prosvjeda u Republici Hrvatskoj stvorene su kilometarske gužve, tako da je promet u Metkoviću bio u potpunom kolapsu, a kolona vozila sezala je dalje od Opuzena.

”Prošlu nedjelju, kada smo blokirali prometnicu, najavili smo da ćemo to učiniti ponovno za 7 dana, što smo evo i dokazali. Od tada do danas nitko nas nije kontaktirao, unatoč brojnim dopisima koje smo uputili na više adresa svih razina vlasti, svih agencija, i svih relevantnih institucija.

Budite sigurni da ćemo u svojim prosvjedima ustrajati, te kako će ove blokade uskoro prerasti u svakodnevne, koje ćemo svakog dana produžavati za sat vremena, dok se netko od gospode ne udostoji kontaktirati nas i s nama pronaći rješenje problema’‘, rekao je za Bljesak.info jedan od organizatora prosvjeda.

Okupljeni prosvjednici istaknuli su kako je situacija neizdrživa. Na području općine Čapljina samo je jedan granični prijelaz za međunarodni promet putnika – GP Doljani, zbog čega se stvaraju ogromne gužve i višesatna čekanja.

Dokaz tomu je i podatak da se jutros na ulazak u RH iz BiH preko Doljana čekalo duže od dva sata.

”Mi koji živimo u BiH i koji smo vezani za Hrvatsku poslom, zemljom, obavezama, obiteljskim vezama, moramo zajedno sa turistima čekati više od dva sata u koloni.

Ja redovito kasnim na posao zbog toga što ne mogu nigdje drugo ući u Hrvatsku nego u Doljanima, i samo čekam dan kada će mi šef uručiti otkaz. Kap je prelila čašu, nešto se mora napraviti u skorije vrijeme”, rekao nam je Nikola, jedan od mještana naselja Višići.

Drugi mještani dodaju kako su primorani na ovaj potez, te kako je očito nekome bilo u interesu da se u Zapadno-hercegovačkoj županiji ostave čak četiri granična prijelaza za međunarodni promet i dva za međunarodni promet roba, napominjući kako se na taj način želi uništiti svaka mogućnost za prosperitet ljudi u HNŽ-u.

Prosvjednici, koji su okupljeni u Gradsku inicijativu, traže da se graničnom prijelazu Gabela Polje vrati status graničnog prijelaza za međunarodni putnički promet, a da se Doljanima uvede status graničnog prijelaza za robni promet.

Treba istaknuti kako su putnici koji su čekali u kolonama više od sat vremena bili strpljivi, te kako su istaknuli da shvaćaju probleme ovih ljudi.

Svima njima Gradska inicijativa podijelila je besplatne hladne napitke kako bi im olakšali čekanje, a važno je i istaknuti kako se tijekom prosvjeda nije dogodio nijedan incident.
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.