Blidinjsko jezero okovano ledom i dalje prikazuje ljepotu prirode zimi

Blidinje jezero ili Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini.

Zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode u sastavu Parka prirode Blidinje, a smješteno je na Dugom polju između planina Čvrsnice i Vrana.

Proteklih tjedana jezero je okovano ledom, a na okolnim planinama su velike količine snijega. Jezero je na 1.183 metara nadmorske visine.

Površina mu varira od 2,5 do 6 kilometra četvornih. Najveća dubina jezera je 4,5 metra, a najvećim dijelom je dubine od jednog metra.

Nema površinskih tokova koji vode do i od jezera, a voda u jezero dolazi s padalinama i procjeđivanjem vode s okolnih planina Vrana i Čvrsnice, ponajviše s proljetnim otapanjem snijega.

Ljeti veliki dio vode nestaje isparavanjem i otjecanjem kroz ponore zbog čega znatno opadne razina jezera. Procijenjeni gubici vode iz jezera su veliki s obzirom na malu zapreminu i iznose 10 mm/dan.

Na južnoj strani jezera voda kroz ponor u Ivan Docu otječe prema istoku i ponovno izvire kod brane u Grabovici i Neretve.

Ostaci morena upućuju na glacijalni nastanak jezera, no prema dokumentima iz župe Poklečani oborinska voda je odlazila kroz ponore i nije se zadržavala na polju pa je zahvaljujući antropogenoj intervenciji stočara koji su zatvorili ponore oblikovano jezero.

U svibnju 1940. voda je pronašla put do ponora, ali je on ponovno zatvoren. U zimskim mjesecima jezero je uglavnom zaleđeno.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Nažalost antropogenoj intervenciji stočara ponori su začepljeni i uništen je prirodni izged, dakle radi se o umjetnom jezeru tj devastaciji.

  • Stvorili baru, kad je susa voda smrdi nemozes blizu, zagaduje okolinu nema tu price o eko uzgoju, moze nam samo donjeti pandemiju, odcepite odvod vode i vratite Blidniju svoj nekadasnji izvorni cisti izgled.

  • Cini se da su ovi iz Poklecana odnosno rakitski cobani zacepili ponor, inace nista cudno cuo sam da su u rakitnu zatvorili razne izvore pa cak i rijeke i potoke s jedne strane a s druge strane buse busotine ko divljaci na sve strane i tako unistavaju prirodu – tezi idiotiziam.

  • Daleko je Blidinje od parka prirode, nigdje vise smeca po sumama nisam vidio, odrzavanja really utrka sad jos i ovo, nazalost sami smo si krivi, pitam se sta rade nadlezne sluzbe, cini se da svak moze da radi sto hoce.

  • Ako je ovo sve istina sto je izgledno onda su stvarno seljacine, inace u jednom prirodnom parku dozvoljeno je samo pjesacenje i biciklizam, ovo je cista devastacija prirode, jos nam je dobro kakvi smo.

  • To je napravljeno prije 100 godina,kad je većina seoskog stanovništva sa stokom ljeto provodila u planini .Bile su velike suše.Morali su negdje stoku pojit

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.