Blidinje: Zimska sezona dobra, očekuje se još bolja ljetna

Direktor Parka prirode “Blidinje” Zoran Kutle u razgovoru za Fenu kazao je da zimska sezona na Blidinju protječe dobro, no ističe kako su još veća očekivanja vezana za ljetno razdoblje, s obzirom na veliki pomak u turističkoj ponudi.

Naveo je da se u suradnji s međunarodnim organizacijama planiraju ljetne biciklističke i konjske utrke, zatim otvaranje info pulta u slamarici, kao i otvaranje trgovine s domaćim proizvodima.

U tijeku su pripreme da Blidinje budu ljetna destinacija koja će pružati i usluge zdravstvenoga turizma. Namjeravamo napraviti antialergijski program za djecu koja pate od alergija, istaknuo je Kutle.

Prema njegovim riječima, vikendom se teško može naći slobodno mjesto u “Hajdučkim vrletima” na Blidinju, ako ga ranije niste rezervirali, što je velika promjena u odnosu na prije, a tomu su doprinijele međunarodne organizacije brendiranjem Dinarida, pa tako i Blidinja.

Na pitanje jesu li se riješili problemi financiranja Parka prirode “Blidinje”, Kutle navodi da taj problem i dalje postoji.

Osnivači Parka prirode Blidinje su tri županije, i to Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska, a mi od naših osnivača dobivamo vrlo malo novca. Od HNŽ-a dobijemo 4.600 maraka mjesečno, od ŽZH i HBŽ-a ništa, kazao je Kutle, dodavši da su zbog toga primorani “krpati se” kroz projekte međunarodnih organizacija za razvoj Blidinja.

Širokobriježanin objasnio legende koje skriva Blidinjsko jezero

Naglasio je da je veliki pomak napravljen po pitanju starih dugova.

Od federalne vlade dobili smo 180.000 maraka za neplaćene doprinose, a ostale dugove smo riješili prodajom restorana. Jedino nam još ostaje neplaćena električna energija iz 2010. godine i jedna pozajmica od 250.000 maraka, koja je došla preko Vrhovnoga suda, i to nam je još kost u grlu, pojasnio je Kutle.

Na pitanje je li Park prirode “Blidinje” ugrožen zbog slaboga dotoka financijskih sredstava, Kutle navodi da se radi na novom zakonu o Parku prirode Blidinje, prema kojem bi vlasnici vikendica bili obvezni plaćati određeni mjesečni iznos, čime bi se riješio problem financiranja Parka prirode, čišćenje snijega, vatrogasne zaštite i odvoza smeća.

Kutle je ocijenio da Park prirode “Blidinje” ima budućnost ako se usvoji spomenuti zakon. Vezano za prometnu povezanost, Kutle je kazao da će se u proljeće asfaltirati 1.200 metara od Tomislavgrada prema Blidinju.

Bio je dogovor da se napravi cesta i iz pravca Mostara, tako da mislim da makadama neće biti, istaknuo je Kutle.

Kao novitet na Blidinju Kutle je istaknuo trajnu policijsku postaju koja će se nalaziti u bivšoj kućici HVO-a, te da će se u postaji izmjenjivati policajci iz tri županije (Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Hercegovačko-neretvanske).

Doći će do normalnoga funkcioniranja reda i onda ne bi trebalo biti obijanja vikendica i krivolova. To je sve pomak prema onom da Blidinje postane sustav, a ne da ovisi od jednoga čovjeka, kazao je Kutle.

(Fena)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.