Blidinje: “Eko kolonija 2018” okupila 60 mladih umjetnika iz regije

Akademski slikari i grafičari iz četiriju zemalja regije sudjeluju na Eko koloniji koja je 30. rujna započela na Blidinju.

Kolonija koja će trajati do nedjelje 7. listopada okupila je umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Ovogodišnja likovna kolonija koja se održava u Blidinje Park & Nature prostoru okupila je 60 studenata iz regije. Studenti imaju kao zadatak naslikati najmanje dvije slike s motivom blidinjskog krajolika. Prošlih godina likovna kolonija je obuhvaćala samo slikarstvo. Ove godine smo proširili koloniju i na grafiku, tako da studenti mogu i uz pomoć grafike pretočiti detalje iz bogate prirode koju nudi Blidinje. Vjerujem da će ova novina donijeti i obogaćenje prilikom izložbe koju po završetku kolonije planiramo, a bit će popraćena katalogom, izjavila je za portal Jabuka.tv magistrica sakralne umjetnosti Kristina Ćavar, umjetnička koordinatorica likovne Eko kolonije .

Izložbu je organizirala širokobriješka Udruga za razvoj, okoliš i kulturu “EKO ZH”, a uz koloniju organizirana je i izložba prodajnog karaktera “Eko kolonija 2018”. Sva sredstva koja se prikupe prodajom slika bit će donirana Domu za djecu s posebnim potrebama “Marija – naša nada”.

Izložba će biti otvorena u subotu 6. listopada 2018. u restoranu Blidinje Ski & Nature Park, s početkom u 20:00 sati. Za goste će biti upriličena večera i piće dobrodošlice, uz veseo glazbeni program tijekom večeri.

Inače, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu “EKO ZH”, sa sjedištem u Širokom Brijegu, okuplja mlade ljude, entuzijaste, kreativce koji okupljeni oko zajedničke ideje promoviraju kulturu i razvoj u lokalnoj zajednici i šire. “EKO ZH” već ima tradiciju u organiziranju Eko kolonija, na kojima okuplja mlade umjetnike iz regije koji su na putu razvoja, isticanja i prepoznavanja od strane društva u kojem žive.

Izložba je nastala u okviru projekta “Eko kolonija 2018” koji se financira kroz RYCO program (Regional Youth Cooperation Office), tj. Regionalni ured za suradnju mladih. Projekt ima za cilj pružanje mogućnosti mladima za interkulturalno učenje i unaprjeđenje vještina te utemeljenje interkulturalnog dijaloga i tolerancije kako bi se smanjio govor mržnje, negativni stereotipi u društvu i predrasude između mladih u regiji.

Inicijativa Eko kolonije u tijeku (“Nature Park Blidinje and Reconciliation”) podržana je od strane Američke ambasade u Bosni i Hercegovini i prepoznata je kao značajan događaj koji okuplja na jednom mjestu umjetnike iz različitih zemalja i omogućuje im razmjenu iskustva, interkulturno razumijevanje kroz umjetnost kao alat koji je kroz povijest bio snažna prekretnica u promjenama i iskazivanju promjena kroz koje je društvo prolazilo i kroz koje će društvo prolaziti.

Ovo je još jedna izuzetna prilika za mlade ljude kako bi došlo do umrežavanja i podizanja svijesti da je ljudski kapital nešto što je materijalno nemjerljivo, i kao takvo se treba i koristiti, istaknula je Kristina Ćavar.

Kroz Eko kolonije cilj je i šire prikazati ljepote Parka prirode Blidinje i prirodni značaj koji Park ima za ove prostore.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.