Bleibrug pod opsadom: Misu i prosvjede pratit će brojna policija

Na Bleiburg danas kreće oko 100 autobusa. Iz Hrvatske, u organizaciji Počasnog bleiburškog voda (PBV) organizirano je 35, a u vlastitoj organizaciji, iz BiH, te dijaspore stiže njih još oko 65, kazao je jučer voditelj predstavništva PBV-a u RH Bože Vukušić.

Na Lojbaškom polju očekuje se oko deset posto više onih koji dolaze na komemoraciju i misu, a povećan je i broj policajaca s 320 na 350.

To je zbog najavljenih demonstracija protiv služenja mise, tih 30 policajaca više pazit će da ne dođe do miješanja, istaknuo je Vukušić.

No policijskih snaga bit će i znatno više jer je austrijska vlada ove godine itekako pooštrila pravila okupljanja na Bleiburgu. Uz deset policijskih vodova, bit će i dva protueksplozivna tima, dva helikoptera tamošnjeg ministarstva unutrašnjih poslova, te, kako piše Večernji list, Kobre i deset pripadnika za borbu protiv terorizma koji govore hrvatski.

Stiže i 12 policajaca iz Hrvatske.

Kao i lani, i ovogodišnju komemoraciju financira Hrvatski sabor s 500.000 kuna, a među specifikacijama koje smo dobili ističe se povećanje iznosa za mobilne zahode, te prostor za Crveni križ. S 30.375 kuna ta je stavka skočila na 125.000 kuna. Kako pojašnjava Vukušić, austrijski zakon o javnom okupljanju računa dvostruko veće koeficijente kod crkvenih okupljanja, stoga je i veći trošak.

Ipak, ove godine nema naknada za HBK jer misu neće držati biskupi. Neće ove godine biti ni državnih ili stranačkih čelnika zbog predizbornih aktivnosti za europarlamentarne izbore.

Prema novim pravilima, zabranjeni su i štandovi s hranom i memorabilijama, i to ne samo na mjestu okupljanja, već i u cijelom gradu. Jesti i popiti se može u tamošnjim trgovinama i gostionicama, upućuje Vukušić, prenose 24sata.hr.

Kazne za ustaško znakovlje, prema novoj odluci austrijskog parlamenta, iznose i po 4.000 eura. Stoga je Savez udruga HOS-a odredio da neće na Bleiburg nositi zastave ni majice jer se zakoni moraju poštovati.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Kad sam vidio onog mladog rahiticnog antifasista pred traktorom usra sam se od straha. Bas je ponos i dika antifasizma jadan ti je onaj koga ovakvi budu branili i za koga budu prosvjedovali.

 • Hrvatskim herojima, našim djedovima, bakama, rođacima…našim domoljubima koji su stradali od kukavičkog KOMUNISTIČKOG REŽIMA NA ČELU SA TITOM…pokoj vječni i hvala, što ste trpjeli nepravdu, očuvali naš hrvatski indetitet, zastavu, himnu, teritorij, vjeru…kulturu. Ono što nije mogao učiniti u ratnom vihoru, a to je pobjediti hrvatsku vojsku i slomit hrvatsku državu i njegov narod, jugokomunisti su učinili nakon rata kad je vojska predala oružje, liječili su svoje frustracije na sirotinji, djeci, starcima, razoružanim vojnicima…ti samo prozvani osloboditelji hrvatske Partizani i Komunisti te nastavili sa podlim ubijanjem vrlih hrvatskih sinova u emigraciji metkom u potiljak onako junački iz zasjede uvijek tri na jedan, a danas upravo potomci tih egzekutora upravljaju medijima i stvaraju javno mijenje koje opravdava njihove predjelu papučare koji su ništa drugo nego kao oni obično izdajnici žedni krvi poštenog naroda po mogućnosti domoljuba i rodoljuba koji nemaju da im takvi sole pamet…upamtiti Bleiburg i vječna hvala

  22
  4
 • Austrija i Madjarska su gazile Hrvatski narod i drzavu kad je bila austougarska za mene su oni nista neprijatelji ko i ostali susjedi

  2
  2
 • Ovako se povijest nazalost brise, organizatorima koji su ovakvu obljetnicu doveli na ovu razinu treba suditi.Neradi se ovde o nikakvim potomcima egzekutora ovde je rijec o interesima novo hrvatskih mucenika koji su se docepali da upravljaju izmedju ostalog i sa ovakvim prigodama.To su mucenici koje je ona vlast zaista proganjala ali isklucivo zbog kriminala i nemorala.

  5
  2
 • Misu trebamo imat svake godine, sjećamo se tako naših nevino pobijenih.
  Usput, zabraniti treba naslikavanje političara i njihovo licemjerno i teatralno polaganje cvijeća i paljenje svijeća.
  Sve odreda bivši udbaši i komunisti ili djeca okorjelih komunista, čast rijetkim izuzecima, ali oni nisu vlast.

  4
  5
  • Nema potrebe zabranjivati “naslikavanje političara” više skoro nitko i ne dolazi. Izgleda da Bleiburg više nije u modi. Za par godina neće nikome biti ni interesantan.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.