Blanka Kraljević o Andriji Zeljki: Netipičan Hercegovac, a opet njezin simbol

Profesor matematike i amaterski glumac iz Širokoga Brijega Andrija Zeljko preminuo je u ponedjeljak u 79. godini života.

Od njega su se putem društvenih mreža oprostile njegove brojne kolege, ali i bivši učenici kojima je generacijama prenosio svoje znanje. Pokopan je u utorak u svom rodnom selu Crnač.

Posebno se izdvaja dirljiv i emotivan oproštajni tekst profesorice Blanke Kraljević koja je s pokojnim Andrijom surađivala i u školi te u Matici hrvatskoj.

Prenosimo ga u cijelosti:

Teško da će Široki Brijeg ikad više dobiti tako svestranog renesansno darovita čovjeka. U koju god društvenu poru Širokog Brijega povirite, naći ćete njegov trag. Tužni su danas njegovi vriskovci, didakovci, matičari, izviđači.

Andrija Zeljko. Erudit, vrhunski stručnjak u svojoj struci. Omiljeni profesor matematike, sintagma koju nismo imali prigodu često čuti. Glumčina, izvrstan interpretator književnih tekstova, čarobnjak na plesnom podiju, glavni urednik za poželjeti. Novinar, književnik. Izvrstan poznavatelj hrvatskog pravopisa, vlasnik besprijekornog stila pisanja.

S Andrijom se bilo divno družiti, užitak razgovarati, ali i samo šutjeti. Čuvene su naše šutnje u njegovoj bijeloj zastavi na putu prema ”Slobodnoj Dalmaciji”. Do Ciste nije bio preporučljiv bilo koji vid dijaloga, a onda nakon dva kratka espressa mogla je početi priča. Volio je pričati, više pripovijedati i to je radio izvanredno. No, znao je Andrija i slušati.

Ne satima već danima smo ga mogli slušati i jednako smo uživali. Puno naučili od njega. Nenametljiv i samozatajan. Sinonim duhovitosti i zabavnosti. Prijatelj, kum, muž, otac i djed, ujak i rođak, kolega.U svim tim ulogama jednako predan i zahvalan.

Najstariji i najmudriji od svih vriskovaca, a vječiti mladić. Čovjek koji je dokraja zadržao mladenački duh i široku dječačku znatiželju. Ponosni Crnčanin, Širokobriježanin i zagrebački student. Netipičan Hercegovac, a opet njezin simbol. Opčinjen ljepotom i ženama jer su žene bitno obilježile njegov život.

Nezamjenjive su žene u Andrijinu životu još od bake Mile (”najbolje bake na svijetu”), sestre Regine, supruge Radice, kćeri Maje i Marine, nevjeste Marije, nećakinje s. Zorice, unuka Katarine, Sare i Eve

Tužni smo, pretužni, dragi Andrija i nesposobni izreći sve što osjećamo danas. Oprostit ćeš nam, barem si Ti bio tolerantan urednik.

Putuj u nebeska prostranstva u zagrljaj svome Bogu, a mi ćemo Te čuvati u svojim sjećanjima makar sumnjamo da ćemo uspjeti popuniti prazninu koju iza sebe ostavljaš.

Počivaj u miru Božjem i laka Ti bila crnačka zemlja, napisala je profesorica Blanka Kraljević.

Preminuo širokobriješki profesor Andrija Zeljko

(www.jabuka.tv)11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.