Blagi rast prodaje vozila na tržištu BiH

Na tržištu automobila u BiH situacija se polako pokreće s mrtve točke i vraća se u normalu te se bilježi povećanje prodaje novih vozila u srpnju i kolovozu do 40 posto u odnosu na ranije mjesece tijekom pandemije koronavirus, dok se blago povećala i prodaja rabljenih automobila u pojedinim auto-kućama.

Međutim, ovo povećanje je i dalje daleko od situacije koja je vladala prije pandemije, jer kako za Nezavisne novine kaže Haris Muratović, predsjednik Udruge zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH, u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani prodaja je pala za oko 27 posto.

U ovoj godini za prvih sedam mjeseci prodano je 4.836 novih vozila, a u prošloj godini u istom razdoblju 6.644 vozila. Tu spadaju putnička i komercijalna vozila na tržištu, rekao je Muratović.

On kaže da se trenutno stvari vraćaju u normalniju situaciju u odnosu na prethodne mjesece te da u srpnju i kolovozu ima više kupaca nego što ih je bilo u razdoblju travanj – svibanj i to povećanje njihovog broja je oko 40 posto.

Stanje se normalizira, ali onaj dio koji nam nedostaje su rent-a-car vozila koja su nosila jedan značajan dio prodaje novih vozila, pa i onih rabljenih koja su novije proizvodnje. Time i prodaja automobila stagnira. Mi zapravo prave posljedice očekujemo u posljednjem kvartalu ove i prvom kvartalu sljedeće godine zbog nedostatka turističkog sektora, kaže Muratović, koji pojašnjava da su zbog turističkog sektora rent-a-car tvrtke kupovale nova vozila, iznajmljivale ih nekoliko mjeseci, a onda su dio zadržavale, a dio obnavljale, međutim sada toga nema.

Dodao je da se tek krajem godine i početkom sljedeće očekuje mnogo teža situacija u vezi s prodajom automobila.

Željko Vasilić iz auto-salona Braća Đukić iz Dervente kaže za Nezavisne novine da se osjeti olakšanje kada je u pitanju poslovanje u odnosu na vrijeme kada se pojavio koronavirus te da pomaka ima.

U kolovozu je prodaja malo poboljšana u odnosu na prethodne mjesece, ali to još nije isto kao u normalnim okolnostima. Kad je u pitanju uvoz, on teče nesmetano za razliku od prethodnog razdoblja, možda ide malo sporije nego u normalnim okolnostima, ali u odnosu na ožujak i travanj, to je sada puno bolje, kaže Vasilić.

Kaže da kupci posljednjih godina slabo i dolaze razgledavati auta te da to uglavnom rade preko interneta.

Puno bolje ide prodaja rabljenih nego novih vozila. Kupaca ima raznih, kupuju i rabljena i nova vozila. Na primjer, oni koji su vozili auta od 30.000 KM, kupuju vozila od 40.000 KM, oni koji su vozili auta od 7.000-8.000 KM kupuju ona od 10.000 KM, te zanimanje za određene modele svakako ovisi od džepa kupca, kaže Vasilić za Nezavisne novine.

Kada je u pitanju uvoz rabljenih i novih automobila u BiH u prvoj polovini ove godine, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, uvezeno je ukupno 17.499 vozila, što je za 28.255 manje uvezenih vozila nego lani u istom razdoblju.

U prvoj polovini ove godine uvezeno je ukupno 14.600 polovnih vozila i 2.899 novih, kažu u UNO BiH i dodaju da je u prvoj polovini prošle godine uvezeno 41.255 novih vozila i 4.599 rabljenih.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.