Blagdan je Male Gospe, znate li što njime obilježavamo?

Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Današnji blagdan ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov rođendan za nebo, to jest njihov smrtni dan.

U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Mala Gospa 8. rujna.

Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Davna latinska izreka to ovako sažima: Joannes fuit lucifer, Marija aurora, Christi nativitas ortus solis. – Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak, pišu Katolici.org.

Iako je Mala Gospa manji blagdan, nezapovjedan, vrlo je drag puku. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu.

Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže Gospa Mala – jesen prava! O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka).

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Republićka stranka_temeljni ogranak za zaglavno kamenje u metaforićkom smislu i teatar napisao:

    Postoje još neke nedorećenosti oko tih datuma. Mi smo si uzeli to za buduće državnićko razmatranje, petkom i utorkom, i prve subote u mjesecu, nakon redovitog anualnog unutar-stranaćkog ispita savjesti koji ide po ustaljenom stranaćkom planu i programu.
    Ako bude šta trebalo pogurat naprijed, tu smo, mi smo stranka koja obećava i dolazi. Nije to ona, doduše, klasićna radna snaga za pogurat u doslovnom smisu rijeći, već više ona metaforićka, državnićko-suverenistićka, uprilićenje prigodnog performansa (toćan tajming, konstelacije, epistemologija itd.), kao takvog, online priopćenje, i slićno.

    • Malo ste ovdje pomiješali stupnjeve slavlja. Velika Gospa je svetkovina (tj. najviši stupanj liturgijskog slavlja), i to zapovjedna, a poslije svetkovina ide 2. stupanj slavlja, a to su blagdani ( kao Mala Gospa) koji su manja slavlja od svetkovina, te se ne dijele na zapovjedne i nezapovjedne, za razliku od svetkovina koje se dijele, te je samo na zapovjedne svetkovine obvezno otići na sv. misu ( Božić, Uskrs, V. Gospa, Tijelovo). Znači Velika Gospa je svetkovina (zapovjedna), a Mala Gospa je blagdan, te, kao ni na jedan drugi blagdan, nije obvezno ići na sv. misu, iako to Crkva preporuča.

      • Ću’će ko ima uši da ćuje. Svaki prvi će pasti koji misli da je posljednji i stoji, a ne pazi. Nije to mjed što zveći i cimbal što je sakriven od mudrih i umnih ovoga svijeta a objavljen malenima. Hvala svim dobroćiniteljima koji su voljni s nama pogurat naprijed. bV-bt B

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.