Blagaj – odmor za dušu nadomak Mostara

U turističkoj predsezoni brojni turisti dolaze u Mostar kako bi posjetili starogradsku jezgru i Stari Most, no još jedan turistički biser, izoliran od prometne buke i navale turista također se nalazi na području Mostara, a riječ je o mjestu Blagaj koje je smješteno na vrelu rijeke Bune gdje se nalazi čuvena derviška tekija iz 16. stoljeća.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je nominiralo Blagaj, 12. studenog 2007. godine, za upis na UNESCO-v popis mjesta Svjetske baštine u Europi.

Ukoliko želite vrijeme provesti u prirodnom okruženju opuštajući moždane vijuge daleko od gradske gužve i užurbanosti, Blagaj je idealno mjesto za to. Poseban ugođaj je sjediti na terasama obližnjih restorana te uživati u atraktivnom pogledu i kulinarskim specijalitetima.

Automobilom možete stići do samog ulaza u dvorište tekije, a cijena dnevne parking karte iznosi 2 KM.

Za sve koji žele iz ovog mjesta ponijeti lijepu uspomenu, imate nekoliko skrivenih mjesta na kojima možete zabilježiti odlične fotografije sa spektakularnom pozadinom, a o kojim se mjestima radi, pogledajte u našoj galeriji fotografija.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)9 komentara

 • Zašto naša Turistička zajednica ne može poraditi na uređenju Borka i napraviti turističko izletište. Obnoviti barem jedan mlin pa recimo nedjeljom pokazati kako se nekada mljelo žito, pa recimo u drugu smjestiti trgovinu gdje se može kupiti malo pakovanje tog brašna, pa domaći medari predstaviti svoj proizvod, pa domaće čajeve i slično. U Etno selu imamo nanovo izgrađen stari grad, a mi u Borku imamo to samo ga treba obnoviti i staviti u funkciju.

  • bravo. u potpunosti se slazem. mogu toliko toga uraditi tamo…. ne znam kome je u cilju da nasa ljepota tako propada…

 • Upravo tako,
  tek kad otiđemo iz svog rodnog kraja , postajemo svjesni kakve prirodne ljepote imamo, a neznamo
  ih komercijalizirati ..

 • zato sto to nisu mlinovi hadezeove turisticke zajednice, vec nasi privatni mlinovi nasih didova , dok smo zivi nece hdz u njih jel tako mrte grbesicu

 • može se u širokom puno napravit što se tiče borka i turistčke ponude i naravno za sve nas ostale primjer onaj otočić preko puta teretane se može lijepo očistit i postaviti par klupa i još po štogot i može se uživat cijelo ljeto u hladovini vrba

 • za u pomoc – nazalost prika nisu ti to mlinovi, ako mislis ove na borku od tvojih didova, malo prosurfaj i raspitaj se di su i ko su pravi vlasnici tih mlinova, i meni je zao sto nisu to tvoji ni moji didovi, al pravi vlasnici su ti jedna ili par osmanskih obitelji s neretve — imas tekstove od Dragana Marijanovica – gdje ti covjek detaljno pise o tim vlasnicima, a i pitaj fra Vandelina pa ces vidit- a u biti – to ti pripada opcini i to je kulturno-opce dobro — tako da tvoji a sigurno tvoj pajdo did nema nikakve veze s mlinicama u borku i zato ne laprdaj

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.