Bivši zamjenik šefa CIA-e: Granice na Balkanu sigurno će se prekrajati – Jabuka.tv

Bivši zamjenik šefa CIA-e: Granice na Balkanu sigurno će se prekrajati

”Na Balkanu će, prije ili kasnije, doći do mijenjanja granica”, izjavio je bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Steven Mayer. Nove međe će najvjerovatnije biti povučene u Makedoniji, ali i na Kosovu, kaže Mayer.

Smatra da Europska unija nema rješenje za Balkan, a da Sjedinjene Države Balkan više ne zanima previše. Govoreći o Srbiji, on je ocijenio da je izbor Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije očekivan.

“On je pametan i efikasan političar i napravit će kredibilan posao. Srpski narod danas je u potrazi za velikim dostignućima, posebno za ekonomskim reformama”, rekao je Mayer u intervjuu za Novosti.

Na pitanje da li je 5. listopad bio demokratska revolucija ili prevrat, Mayer koji je radio na Balkanu, odgovara: “Ta revolucija u Srbiji bila je, u suštini, zbacivanje vlade. To je učinjeno jer su mnogi političari u Srbiji bili uvjereni da zemlja neće moći krenuti naprijed i da neće biti prihvaćena od Zapada dok je Milošević na vlasti. Jasno je da su zapadne vlade željele vidjeti promjenu i da su pljeskale zbacivanju Miloševića”.

Govoreći o situaciji u regiji, on kaže: “BiH je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kom trenutku u prošlosti. Pitanje Kosova postaje ozbiljnije, a Makedonija je u ozbiljnom propadanju već mjesecima. U isto vrijeme, EU nema odgovore na pitanja koja muče Balkan”, kaže Mayer.

Kako navodi, eventualna promjena granica između Albanije i Makedonije može dovesti do stvaranja veće Albanije, ali to ne bi imalo podršku SAD, prenose Nezavisne.

“Ipak, važno je imati na umu da Washington više nije previše zainteresiran za Balkan. Trumpova administracija neće posebno reagirati ako se ove promjene dogode mirnim putem, slično načinu na koji je, recimo, Crna Gora došla do nezavisnosti”, kaže politički analitičar.

Na pitanje kakva sudbina očekuje Makedoniju, Mayer odgovara: ”Ako Crna Gora i Kosovo mogu tvrditi neovisnost, smanjena Makedonija bi mogla također. Ali, to možda nije najbolji smjer djelovanja za tu manju Makedoniju. U tom slučaju bi za njih bilo mudro i da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom”.

Na pitanje kako bi američka administracija reagirala u slučaju formiranja tzv. vojske Kosova, on kaže da američka vlada nije naklonjena tome, ali da se to može lako promijeniti.

“Trumpova administracija ima malo ekspertskoga pristupa u odnosu na Balkan. Srbija treba veoma pažljivo pratiti promjene u politici SAD-a“, ističe on. Prema njegovim riječima, ta vojska, ako bi bila formirana, dodala bi još jedan zapaljivi element u situaciji koja je nestabilna.

”To se posebno odnosi na opasnost od mogućih sukoba na sjeveru Kosova”, dodao je on.

Govoreći o situaciji u BiH, Mayer kaže da bi ona, poslije odbacivanja tužbe protiv Srbije mogla postati nestabilnija.

“Bošnjaci su sada razočarani i ljuti, a Srbi zadovoljni. Ovo posebno otežava odnos između Federacije i Republike Srpske”, smatra Mayer. On također smatra će biti teško ostvariti bolje odnose između Republike Srpske i Washingtona.

Prema Mayeru, odnosi između Rusije i SAD su veoma loši i to prije svega zbog neslaganja oko Sirije i Ukrajine, ali i zbog optužbi da je Moskva bila umiješana u predsjedničke izbore u SAD.

“Nije neophodno da se SAD i Rusija vole, najvažnije je da mogu uspostaviti prihvatljiv radni odnos. Ali to će biti veoma teško uraditi zbog agresivne vanjske politike Rusije i nesposobnosti Trampove administracije”, zaključio je on.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.