Bivši predsjednik Srbije: Vučić vlada s klanovima, mnogi su kriminalci i batinaši

Predsjednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je u četvrtak srbijansku oporbu na jedinstvo, a aktualnog šefa države Aleksandra Vučića optužio za stvaranje podjela i opasne situacije u društvu koja vodi prema ozbiljnijim sukobima.

Mi smo, jednostavno, u sukobu, Vučić je kreirao takvo stanje u društvu, stanje neodrživih podjela. To je opasna situacija za svako društvo, ali je Vučić taj koji je odgovoran za stvaranje takve atmosfere, rekao je Tadić u intervjuu za TV N1.

On je rekao da predsjednik Srbije “želi izbjeći suočavanje s istinom”, ocijenivši da Vučić vlada uz pomoć “klanova i falangi” te da su “mnogi od njih čisti kriminalci i batinaši”, organizirani kao interesne skupine.

Ti ljudi će i nasiljem braniti to što su osvojili… Ovo ne djeluje kao politička organizacija koja bi mirno predala vlast, rekao je Tadić.

“Ovo je ludilo kojem se gradi spomenik svakog dana”

On je ocijenio da Vučić “primjenjuje mimikriju” ponašajući se kao jedna osoba u partnerskim kontaktima s dužnosnicima i političarima i na Zapadu i u forsiranju prijateljskih odnosa sa šefovima Rusije i Kine, a potpuno drugačije na domaćem političkom terenu.

Ovo je ludilo kojem se gradi spomenik svakog dana, rekao je Tadić, ustvrdivši da se Vučić plaši vremena koje dolazi i obveza koje je preuzeo s Tomislavom Nikolićem, kad su u međunarodnoj zajednici dobili potporu za učvršćivanje vlasti.

Tadić je u tom kontekstu spomenuo rujan i pritiske Sjedinjenih Država za rješavanje “kosovskog pitanja”, ocijenivši da je administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa neophodan jedan dobar diplomatski rezultat u kampanji za predsjedničke izbore i da bi to moglo biti rješenje za Kosovo.

Bivši srbijanski predsjednik ocijenio je i da se u međunarodnoj zajednici vrlo dobro zna tko je Vučić i kako vlada i da “svi to vide” jer postoji “tiho i nevidljivo knjigovodstvo diplomacije” koje sve bilježi.

Tadić je sugerirao jedinstvo oporbenih partija, predlažući da se, premda dio oporbe zagovara bojkot, izađe na izbore, ostvari rezultat, ulaskom u parlament preuzmu mandati, a onda istog trenutka proglasi bojkot parlamenta i nastavi aktivan bojkot kampanja vladajućeg režima i stvaranje uvjeta za promjenu vlasti.

Boris Tadić bio je predsjednik Srbije od 2004. do 2012. godine, kada ga je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Tomislav Nikolić, tadašnji vođa Srpske napredne stranke, koji je s Aleksandrom Vučićem formirao SNS kao frakciju Srpske radikalne stranke, nastojeći je profilirati kao demokratsku proeuropsku partiju te približiti je europskim pučanima (EPP).

(Hina)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.