Bivši košarkaš Širokog pokazao svoju umjetničku crtu

Dalibor Peršić, bivši igrač HKK Široki i košarkaški reprezentativac BiH, sinoć je u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli priredio svoju prvu samostalnu izložbu slika, crteža i redizajniranog namještaja P&P.

Kako je, osim na košarkaškim terenima, vješt i u umjetnosti, Peršić je pokazivao od svoje pete godine i prvih izložbi koje je ostvarivao u svome osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju.

Iako se kasnije opredijelio za profesionalno bavljenje košarkom, talent i ljubav za slikarstvom nije u potpunosti zapustio, iako je, kako kaže, zbog klupskih i reprezentativnih obveza znao i po nekoliko mjesece ne uzeti kist u ruke.

No, to ga nije spriječilo da se uz igranje omiljenog sporta posveti daljnjoj naobrazbi, pa je predanim trudom i zalaganjem uspio završiti Građevinski fakultet i steći diplomu građevinskog inženjera.

”Slikanju se najviše posvetim u ljetnom razdoblju, nakon završetka košarkaške sezone. Tada uživam radeći u podrumu moje kuće ili kod bake na selu. Tako su i nastala ova djela, među kojima su pejzaži rađeni uljem na platnu, detalj iz stare bosanske ulice, portreti crtani olovkom, te redizajnirani namještaj. Pored namještaja sam simbolično postavio i kutije koje služe za pakiranje proizvoda iz Fabrike deterdženata ‘Dita’, a nastojao sam pokazati da se i ova tvornica digla iz pepela, kao što se to može uraditi sa starim, odbačenim stvarima. Također, pored svakog komada redizajniranog namještaja nalazi se i fotografija kako je on izgledao prije, kazao je ovaj vrsni košarkaš prilikom otvaranja svoje izložbe i dodao kako predmete koje ponovno ‘oživljava’ pronalazi u podrumima rodbine i prijatelja, kao i na internetu, a najstarija stvar koju je obradio je stolica iz 1911. godine koju je kupio za 5 KM.

Podsjetimo, Peršić je svoju profesionalno košarkašku karijeru započeo u tuzlanskoj Slobodi Diti, a onda je prešao u redove najtrofejnijeg bh. sportskog kolektiva HKK Široki u kojem je proveo tri sezone i vrlo dobrim igrama stekao status reprezentativca BiH.

Nakon Širokog je igrao za šibenski Jolly JBS i ponovno za Slobodu, da bi se opet vratio na Pecaru. Posljednju sezonu je nastupao za rumunjski BC Timișoara s kojim je osvojio i nacionalni kup. Trenutno odmara u svojoj Tuzli i čega početak priprema za Eurobasket.

(www.jabuka.tv | Ivan Kraljević)

1 komentar

  • Treba ga ponovo vratiti u Siroki pa da izborimo aba ligu, nkad mi nije bilo jasno zasto ga tako lako odbacuju. Po meni moze uvik igrati za siroki….

Komentiraj: