Bivši haaški sudac: Otvara se put ka oslobođenju Karadžića i Mladića

Sudac Jean-Claude Antonetti je udovoljio zahtjevima Karadžićeve i Mladićeve obrane da se određeni suci isključe iz drugostupanjske odluke i proglase se pristranima. To je put k njihovom oslobođenju, smatra bivši haaški sudac Christoph Flügge.

Ovaj bivši sudac upozorava kako bi Karadžić i Mladić mogli biti oslobođeni krivnje za ratne zločine ili bi mogli dobiti puno manju kaznu u odnosu na prvostupanjsku presudu, pišu 24.sata.hr.

Flügge je zgrožen tom mogućnošću, a navodi kako takav rasplet nagovještava i to što je francuski sudac Jean-Claude Antonetti iz žalbenog vijeća izbacio Theodorea Merona, Carmela Agisa i Daquana Liua.

Antonetti je tako udovoljio zahtjevima Karadžićeve i Mladićeve obrane da se ti suci isključe iz drugostupanjske odluke i proglase se pristranima samo zato jer su već sudili u sličnim procesima.

Podsjetimo, Merone i Agius su bili članovi žalbenog vijeća koje je 2012. oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Flügge je u intervjuu za njemački Die Zeit rekao kako su se svi suci po logici vlastite nadležnosti morali baviti sličnim predmetima i istim povijesnim događajima. Za Antonettija kaže kako je prihvatio tezu obrane iz pravnog neznanja ili zbog neshvatljive ignorancije.

Antonetti je inače potpisao i oslobađajuću presudu i ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, a Flügge ističe kako mu udruge žrtava na Balkanu često šalju upite hoće li Karadžić i Mladić biti oslobođeni.

Karadžić i Mladić su među najvećim zločincima rata, a godinama su bili u bijegu od Haaškog suda. Karadžić je u prvostupanjskom procesu osuđen na 40 godina zatvora, a Mladić je prošle godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.