Bivšem zapovjedniku Žandarmerije Srbije zabranjen ulaz u BiH

Bivši zapovjednik Žandarmerije Srbije general Bratislav Dikić vraćen je u četvrtak s granice BiH zbog evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima, rekao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Galić je rekao da je Dikić vraćen na graničnom prijelazu Rača, ali da Granična policija BiH s tim nema nikakve veze, prenosi N1.

Mi smo subjekt koji samo postupa po onome što netko ubaci. To je evidencija o strancima koju puni Služba za poslove sa strancima i oni vode taj registar, takozvani ROS, pojasnio je Galić.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da je registar stranih državljana u vlasništvu Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara, Granične policije i Službe za poslove sa strancima.

Ako je netko upisan u bazu onda piše i zbog čega je tu i to je pročitao granični policajac, rekao je Ujić i dodao da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH jedino nadležna da kaže da je netko prijetnja po sigurnost BiH.

Dikić, danas general u mirovini, je inače jedan od optuženih u predmetu koji se odnosi na pokušaj državnog udara i terorizam na izborni dan 2016. godine u Crnoj Gori. Ukinuta mu je prvostupanjska presuda kojom je osuđen na osam godina zatvora. Ponovno će mu se suditi.

Posljednji put Dikić je snimljen u BiH na proslavi Dana RS-a u Banjoj Luci početkom ove godine.

Pripadnici Granične policije BiH nedavno su na prijelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za povijest Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po sigurnost BiH”.

Zabrana ulaska Koviću izazvala je buru reakcija politačara iz Republike Srpske.

Ković je proruski orijentirani profesor koji je nedavno izjavio da “se mora biti spremno na novu podjelu Balkana i da je Rusija saveznik Srbiji”. Ković je također negirao genocid u Srebrenici u svojim javnim nastupima i govorio da nema dokaza da je presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić sudjelovao u njemu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.