Bivša supruga Jeffa Bezosa svaki mjesec donira milijardu dolara

MacKenzie Scott, bivša supruga osnivača Amazona Jeffa Bezosa i jedna od najbogatijih osoba na svijetu, posljednja četiri mjeseca donirala je po milijardu dolara mjesečno. Donacije je uplatila na račune 384 različitih neprofitnih udruga.

Protekle godine donirala je šest milijardi, a široj javnosti postala je poznata nakon rastave od Bezosa.

Ranije ovog ljeta otkrila je da je promijenila prezime te da je, otkako se rastala, donirala 1,7 milijardi. Vox navodi kako je među milijarderima koji najbrže dijele svoje bogatstvo.

Ove godine, kada je svijet pogodila pandemija, Scott je istaknula kako bogati i siromašni žive u dva svijeta.

Ova pandemija urušila je živote Amerikanaca koji su se već mučili. Ekonomski gubici i zdravstveni ishodi bili su gori za žene, ljude drugih rasa i siromašne. U međuvremenu bogatstvo milijardera se samo povećalo, napisala je u tekstu za Medium.

Scott je imala ključnu ulogu u prvim godinama Amazona, ali nije istupala u javnosti. U rastavi je dobila 38 milijardi dolara, a od 2019. to bogatstvo je naraslo na više od 60 milijardi jer je vrijednost Amazonovih dionica rapidno narasla.

Samo nekoliko mjeseci nakon rastave Scott je potpisala tzv. “Giving Pledge”, dokument koji potpisuju najbogatiji ljudi na svijetu, a kojim se obvezuju da će većinu svog bogatstva uložiti u donacije i pomaganje ljudima. Njezin bivši muž, najbogatiji čovjek na svijetu to još nije potpisao.

Scott surađuje s konzultantskom tvrtkom Bridgespan, koji joj pomažu da odluči kome će donirati novac. Razmatrali su 6.500 neprofitnih organizacija, a naposljetku su odabrali njih 384.

Ne samo da neprofitnim organizacijama nedostaje sredstava nego se moraju baviti prikupljanjem novca umjesto da pomažu ljudima i ispunjavanjem uvjeta koje donatori zahtijevaju, rekla je. Inače, ona im je uplatila novac prije nego su ispunili bilo kakav uvjet, kako bi bila maksimalno fleksibilna i olakšala im posao, prenosi Telegram.

Nije otkrila kolike je donacije dala kojoj udruzi, ali pomogla je sveučilištima koja povijesno većinski pohađaju Afroamerikanci, bankama hrane i YMCA organizacijama mladih. Neka od sveučilišta objavila su da im je donirano i više od 50 milijuna dolara.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.