Bivša premijerka Novog Zelanda ima novi posao za koji neće biti plaćena

Bivša novozelandska premijerka Jacinda Ardern preuzet će vodeću ulogu u zemlji u borbi protiv ekstremizma na internetu, priopćila je u utorak Vlada.

Ardern je početkom godine nenadano odstupila s premijerskog položaja i prepustila Chrisu Hipkinsu da kao čelnik Laburista preuzme vođenje vlade.

Ona će se sada kao posebna izaslanica globalne inicijative Christchurch Call utemeljene 2019. angažirati na neplaćenom poslu u suzbijanju ekstremizma.

Inicijativa u kolektivnim naporima borbe protiv svih oblika ekstremizma okuplja preko 120 zemalja, tehnoloških kompanija i pružatelja internetskih usluga te udruga civilnog društva.

U napadu u ožujku 2019. na dvije džamije u Christchurchu, drugom po veličini gradu na Novom Zelandu, ubijena je 51 osoba, a 40 je bilo ozlijeđeno.

Napad je izvršio 28-godišnji bijelac Brenton Tarrant, a uoči napada objavio je manifest na 87 stranica koji je prepun antimigrantskog i antimuslimanskog sadržaja, kao i objašnjenja zašto je izveo napad.

Dijelove napada je uživo prenosio na svojoj Facebook stranici.

The Christchurch Call je prioritet vanjske politike i Jacinda Ardern nastavlja raditi na eliminaciji nasilnog ekstremizma na internetu, rekao je Hipkins.

Teroristički i ostali sadržaji ekstremnog nasilja na internetu su globalni problem, ali za mnoge na Novom Zelandu je to vrlo osobno, dodao je.

Ardern je postala najmlađa premijerka u svijetu kada je pobijedila na izborima u dobi od 37 godina, prenosi Hina.

(www.jabuka.tv | Foto: Getty Images)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.