Bitka za Agrokor: Tri moguća scenarija

Nakon jučerašnjega (srijeda) dramatičnoga dana, kasno navečer u zgradi Kraša održavao se hitan sastanak ključnih dobavljača Agrokora s ruskim bankarima.

Podsjetimo, Agrokor je ranije u srijedu najavio kako će uskoro izići s objavom vezanom za trenutno stanje i buduće korake kompanije.

“Agrokor će uskoro izići s objavom koja će biti vezana uza sve relevantne činjenice, trenutno stanje i buduće korake kompanije. Ne bismo komentirali razne zaključke i vizije o budućnosti Agrokora”, kaže se u Agrokorovoj izjavi upućenoj medijima.

Izjava je uslijedila nakon što su mediji prenijeli vijest prema kojoj hrvatska Vlada i skupina Agrokorovih kreditora namjeravaju potpisati sporazum o mirovanju obaveza, što je najavio prvi zamjenik izvršnoga direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev.

“Razdoblje mirovanja (standstill) bit će u početku relativno kratko… trajat će sedam ili mjesec dana, ne godinu… Moguće su promjene u dioničarskoj strukturi (nakon restrukturiranja duga)”, kazao je Solovjev, dodajući da je VTB u Agrokoru izložen s oko 300 milijuna eura.

Napominje da je oformljena skupina kreditora kojom predsjeda ruska banka Sberbank, najveći Agrokorov kreditor. Kreditori očekuju da će izraditi plan restrukturiranja, a razmotrit će i opciju prodaje dijela Agrokorova poslovanja radi smanjenja duga.

Solovjev je također rekao da bi skupina kreditora mogla Agrokoru osigurati kratkoročnu likvidnost. “Lokalna razvojna banka mogla bi također dati jamstva dobavljačima da nastave s isporukom robe. Moguća je kombinacija kratkoročnoga financiranja… i podrške vlade”, pojašnjava.

Pred Agrokorom i Todorićem su tri moguća scenarija, pišu 24sata.

Prvi je dogovor s bankama uz gubitak dijela utjecaja. Čak i u slučaju toga scenarija, Ivica Todorić neće moći izbjeći bolne rezove i otpuštanja koja će najviše pogoditi Konzum.

Drugi scenarij je potpuni gubitak kontrole ako se aktivira zakon.

Treći je stečaj Agrokora, a to zasad nikome od uključenih nije cilj.

(www.jabuka.tv)5 komentara

  • Ovo kad citam potsjeti me na poznati lanac drogerija u Njemackoj ,na Schlleker!Isto tako sve buuum ,a onda propalo sve.Sad su otkrili da je novac u Londonskim bankama i njijovi clanovi su tamo.Uzivaju u znoju radnika!!!I praunuci ne moraju radit koliki je kapital !!!

  • Ništa novo. Sve je ovo rezultat politike. Konzum se na brzinu raširio i očito je da mu je došao kraj kao i koncernu Agrokor. Pitajte blagajnice kakve su im plate u konzuma. Bjeda i očaj. Rade za 3600 kuna. A gazde uživaju u svim raskošima i blagodatima života. Sve ove pojave nenormalno bogatih tajkuna za to je sve u 80% kriv HDZ.. Sa svojom kriminalnim zakonima o privatizaciji iz 90 tih godina prosloga stoljeća. A pomagali su im face hrvatine iz tzv. HRVATSKE STRANKE PRAVA.. Sramota..

  • Volim HRVATSKU, borio sam se da se odupremo četničkim agresorima. Umjesto da sada se HR razija napreduje, što imamo? Sve pokradeno u korupciji. Gdje su sada moje kolege šatoraši? Što se ne bore, da se proglasi zakon kazneni i vrati sve što su tajkuni pokrali?? AJMO Šatoraši velikih penzija oglasite se.. Ali malo morgen. Njima daje hdz sve a nas tko šljivi.. Za koga sam ratovao? Za tajkune koje je stvorio hdz.. Sramota..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.