Biste li nosili ove pametne majice?

Mlada njemačka tvrtka Colorfy odlučila je iznijeti i majice u svijet interneta stvari (Internet of Things), u sklopu projekta 10ELEVEN9. Njihovim riječima, u pitanju su majice koje spajaju modu i divan inženjering – i prve uopće koje su ‘potpuno povezane’.

Cilj Colorfyja je bio ne samo izbaciti zgodno dizajniranu odjeću, već osigurati i višu svrhu odjeće za korisnika. Majice 10ELEVEN9 tako imaju do devet džepova, kojima se pristupa preko skrivenih šavova. Džepovi imaju zaštitu protiv skeniranja RFID-a, što znači da se u njih smještene putovnice i kreditne kartice štite od očiju high-tech kriminalaca.

U majicama se krije i brdo senzora – uključujući one za mjerenje otkucaja srca, za pravilno (uspravno) držanje korisnika i praćenje disanja. Svaki put kada korisnik ne drži tijelo u pravilnom položaju, vibracija će ga upozoriti na to da se uspravi, a pritom se svi podaci sinkroniziraju u mobilnu aplikaciju Eve.

Aplikacija će kombinirati i podatke iz senzora kako bi otkrila je li korisnik pod stresom te pružiti niz vježbi za opuštanje i disanje.

Da bi priča o povezanosti bila potpuna, ove pametne majice mogu integrirati i 8-megapikselnu kamericu sa širokokutnim objektivom. Za snimanje sadržaja dovoljan je tek dodir.

Kad je riječ o dizajnu, majice će biti dostupne u različitim izdanjima (aktivno, poslovno, ležerno), no karakteristike su im svima zajedničke. Što se cijene tiče, ona je više-manje očekivana za smart proizvod – 149 eura naviše u sklopu Kickstarter kampanje.

10ELEVEN9 bi svjetlo dana prvim podupirateljima projekta na Kickstarteru trebao stići u ruke negdje u ožujku sljedeće godine. Pokaže li se proizvod uspješnim, ne bi čudilo ni da se za godinu dana pojavi i u trgovinama globalno.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.