Biskup Ratko Perić obilježio 50. godišnjicu svećeničkog ređenja

Svečana akademija u prigodi obljetnice posvete katedrale i 50. obljetnice svećeništva mons. Ratka Perića upriličena je u Mostaru u subotu, na blagdan Uzvišenja svetoga Križa.

Svečani akademija otvorena je predstavljanjem knjige “Ljubav koja ne prestaje” mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, a u 18 sati u katedrali Marije Majke Crkve i Kraljice neba i zemlje zakazana je Zlatna Misa.

Na svečanosti sudjeluju dva kardinala, brojni nadbiskupi i biskupi iz BiH i Hrvatske, te predstavnici hrvatskog naroda sa svih razina u BiH. Među gostima nalazi se i kardinal Stanisław Dziwisz, umirovljeni nadbiskup iz Krakowa, koji je desetljećima bio osobni tajnik pape Ivana Pavla II.

Životopis biskupa Ratka

Rođen 2. veljače 1944. u Tuku, župa Rovišće kod Bjelovara, Hrvatska.

Roditelji: Grgo i Anica r. Raguž. Kršten u Rovišću u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva, 5. veljače 1944., a krizman u Prenju, 12. srpnja 1953.; krizmatelj: msgr. Andrija Majić, biskupov delegat.

Školovanje: Osnovna škola u Rotimlji, 1951.-1955. i u Crnićima, 1955.-1959.; Sjemenišna klasična gimnazija u Zagrebu, 1959.-1963. Filozofski studij u Zagrebu, 1963.-1965. Teološki studij u Rimu, Papinsko sveučilište Urbanijana, 1965.-1969. Licencijat u lipnju 1969. s tezom: „Uloga kardinala Stepinca u odnosima između Crkve i države“. Poslijediplomski studij na Urbanijani, 1969.-1971., doktorirao 10. prosinca 1971. s tezom: „Smisao evangelizacije u perspektivi anonimnoga kršćanstva“.

Sveti redovi: Đakonat: Rim, 6. siječnja 1969. Prezbiterat: Prisoje, 29. lipnja 1969. Reditelj biskup Petar Čule. Biskupstvo: Neum, Križevo, 14. rujna 1992. Posvetitelj Franjo kard. Kuharić; suposvetitelji nadbiskup Josip Uhač i biskup Pavao Žanić.

Svećeničke službe: Župnik u Trebinju, 1971.-1974. Nastavnik opće povijesti, grčkoga jezika i vjeronauka na Humanističkoj gimnaziji u Dubrovniku, 1972.-1974. Profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji: Istočno bogoslovlje, 1974.-1979., Ekumenska teologija, 1974.-2004. (s prekidima); na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu: Istočno bogoslovlje, 1991.-1992.; na Papinskom sveučilištu Gregorijani u Rimu: Ekumenska teologija, 1989.-1992.; na Teološkom institutu u Mostaru: ekleziologija i mariologija, od 1993. do 2010. Rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu imenovan 7. prosinca 1979.

Biskupske službe. Biskup koadjutor mostarsko-duvanjski imenovan 29. svibnja 1992. Naslijedio biskupa Pavla Žanića kao dijecezanski biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, 24. srpnja 1993.

(www.jabuka.tv)


41 komentar

 • Treba ga poslat što prije u mirovinu.Napravio je više nereda nego svi od Isusa Krista kad je hodao ovom zemljom do sada.Bahat,arogantan,sebičan,umišljen itd.Treba neko umjereniji koga će narod više voljeti i poštovati.

  • Bogu hvala na ovakvom biskupu, pravi pastir i duhovnik. Dao Bog da jos pozivi, napise jos koje duhovno djelo i ostane biskupom jos koju godinicu.
   Sretna hercegovina da ima vrhunskog teologa i pastira.
   I to s ovog krsa, da nije uvozni.
   Niti je bahat, niti arogantan nit umisljen. Covjek iz naroda, cvrst, odlucan, autoritet. A ima znanje. I vjeru.Pravo musko, sto bi rekli.
   Mozda bi u modernom svijetu odgovaralo da je kakav mlakonja i popuzan. I previse ih je oko nas.
   Tetkica ponajvise.

 • Kako sudimo tako će nama biti suđeno,mir Ratko i sa Duhom tvojim, pravi KRISTOV Učenik i Prijatelj blago se njemu.

 • Xyz-jadan ti i svi ovi koji su ti stavili palac gore!Jadan nisi bio vec dragi Bog poslao Duha Svetoga na tebe i tvoj um jesi li svjestan svojih rijeci i svoga kom?Ako si iole Bogobojazan pod hitno na ispovijed i ovaj kom ispivjedi!Procitaj njeguvu biografiju ti i svi koji o njemu lose mislite i bit ce vam maloumnima bar nesto jasno?!Pericu iskrene cestitke i neka te cuva dragi Bog kojemu si citavi svoj zivot posvetio i uz njegovu pomoc casno biskupovao!Katolicka crkva nece imati takvog biskupa!Jer svi sljedeci ce se povladjivati ljudskom a ne Bozijem!Tebi boziji blagodlov i svako dobro

  • Znači poslije biskupa Ratka nema više niti biskupstva u Katoličkoj crkvi?!? Pa, dobro, pobogu, jesi li ti svjestan koliko preuveličavaš, i da je to što govoriš zapravo idolatrija? Biskupu Ratku čestitke na jubileju!

   • Anonimno 21:18 kad vec hices komentirati moj kom onda ga najprije POZORNO PROCITAJ!Mislim da uopce nije toliko nejasan da bi ga imalo inteligentna osoba razumhela?!A koliko vidim ti nisi nista skontao-la!NE SKRABAJ PO PORTALU DA BI SAMO NESTO NASKRABAO!

    • Pa, eto, ako sam sebe smatraš “imalo inteligentnim”, rastumači ove svoje misli: “Katolicka crkva nece imati takvog biskupa!Jer svi sljedeci ce se povladjivati ljudskom a ne Bozijem!”

     • Aonimno 21:18 i sto ti tu nije jasno,da bih ti morao pojasniti?Ratko Peric je u svom biskupskom sluzenju uvjek na prvom mjestu cuvao i promovirao crkvene zakone i Boga i malo koji biskup se toga drzi!?Zato je i omrazen od mnogih ljudi koji sebe nazivaju “vjernicima”a sve su prilike da si i ti jedan od takvih?!Biskup koji ga zamjeni tesko da ce imati tako cvrsti stav i mislim da ce se vise povladjivati politickim vodjama i osobnim interesima,a to Peric nije prakticirao!Inace danasnja crkva i vecina njenog klera bilo svecenickog ili narodskog sve vise trci za tjelesnim ili svhetovnim vrijednostima,a sve u ime Boga!Eto ti objasnjenja i mislim da uopce nije trebala neka “voma velika pamet” da se to skonta!Ali vi od vase mrznje prema doticnom Bozijem covjeku od svoje MRZNJE ne vidite slona a vidite komarca!

 • Biskup samo taki svaka riječ odmjerena i na svom mjestu apsolutni autoritet dao Bog pa postane jednog dana sveti otac papa

 • Dragom biskupu čestitke na 50 godina svete službe od jednog starog Dida. Neka te još godinu koju ako ima snage u tebi. Križ te je stvarno težak zaspao u ovoj našoj Hercegovini, ali znam da ga ljubiš.

 • On je Dragulj Katoličke Crkve.
  Bogu hvala za ljubav kojom je Hercegovinu kroz njega čuvao i sačuvao.
  Nije učenik nad Uiteljem reče Isus. Ako su mene progonili, i vas će.
  Blago Vama poštovani naš Biskupe.

 • Čestiti katolici i vijernici, molim vas saberite se malo. Biskup ništa nije radio na svoju ruku,sva pravila ,načela ,dekrete… propisuje Vatikan. Trebamo biti svijesni svoje vjere,ako vjerujemo da mi znamo hijerarhiju Crkve. Svi svecenici pogotovo kada su se zaređivali znali su tko je poglavar. Druga stvar što su pojedine grupacije našle svoj interes pa podžavaju nakaradluke odmetnutih svećenika. Mozda su oni upravu ,ali ako vaš nadređeni daje zapovjed naravno sa druge strane je poslušnost. Sve govori o tim ljudima koji su vjeru privatizirali i odmetnuli se.

 • Čestitke,oče Biskupe!!!Jedan od rjetki koji živi i radi po 10 božiji zapovjedi,jedan od najjjjjpismenijih u Hercegovini,jedan od najjjnačitaniji,dobar govornik na širem području.Nije potkupljiv da bi se prodao za judine šolde.Neka te Bog čuva,da još koje desetljeće poživiš,govoriš i pišeš kao do sada……

 • Za 15. rujna 2019. u 7:49, “sklopljene ruke”:
  Ne samo da Perić nije, čak i prema osobnom priznanju, riješio pitanja tzv. hercegovačkog slučaja i međugorskoga fenomena, već je evo izgleda naslijedio i treći problem: sektu koja ga idealizira do granice odbacivanja cjelokupne crkve. Razmisli malo, objektivno tj. izvan svoje zone komfora, pa ćeš uvidjeti da tu nešto ne štima. Opet, ipak si malo „popustio“ u odnosu na prijašnju repliku, jer od „općeg potopa u odnosu na biskupa Perića, i poslije njegova biskupovanja“; smo evo došli do „malo kojeg (pravog) biskupa“, i tvojih osobnih sumnji u nasljednika koji će „pičiti istom džadom“.

  • Tko ce rijesiti her slucaj?Peric nije i nece nitko!Po meni osobno to ne treba ni rjesavati vec odjeliti od Rima i Pape pa neka budu u tom svom svijetu,gdje su samo oni pravi vjernici i oni samo odgovaraju Bogu!Svi fratri koji su bilo kako vezani za her slucaj ne priznaju ni Papu ni biskupa i po meni oni uopce NEMAJU VEZE SA RIMOKATOLICKOM CRKVOM!Rijesit ce te se vi Pericaali necete svoje jedne pameti i mrznje!A sto se tice zone moga konfora opet si u krivu!Nisam popustio i stojim iza svakoga svoga kom!Znassto se dogodilo?Bog ti je “malkice otvorio oci i dusu a uz to i aktivirao koka mozak”pa si nesto skonto!A ja se molim dragom Bogu da njegov nasljednik tj iduci otac biskup da bas TOCNO PICI NJEGOVOM DZADOM!Da bude i 50% kao Peric!Osobno iskreno se nadam da ces skontati moj kom od rijeci do rijeci!?Ako ti se ne svidja obrati se ovim franjevcima iz her slucaja oni ce ti znati objasniti,jer nitko ne zna kao oni i ti!

   • Dobro, a što sa Međugorjem, odnosno što sa Gospom? Jer sve je to na neki način povezano. Gospa se u posljednje vrijeme, kronološki gledano, „pojavljuje, ukazuje“, kako god uzmeš, kao nekakav „nadomjestak tj. nekakva dodatna instanca u posredništvu“ između Boga i čovjeka. U početku je to bio Isus Krist, kako naime čitamo u evanđeljima, jedini posrednik, pa onda, pomalo, naukovanjem sv. Pavla koji naučava o „nadopuni onoga što nedostaje mukama Kristovim“ to posredovanje prelazi i na Crkvu tj. kler tj. svećeništvo i euharistiju, na dakle sakramentalno i hijerarhijski ustrojenu instituciju, da bi se sad evo počela pojavljivati i Gospa, koja također na poseban način posreduje između Boga i ljudi, a čak i „suotkupljuje“ prema nekim teorijama. Možeš li nešto reći o tome? Što dakle sa Gospom i Međugorjem kojega je evo Crkva izgleda uzela pod svoje okrilje; što sa tim dakle u odnosu na ove neke što ne priznaju papu i biskupe, crkvu i autoritet, ali se ipak drže „Gospinog posredovanja“, a koje bi ti, po starom, tradicionalno crkvenom postupku i načinu rješavanja problematike, naprosto ekskomunicirao, odijelio od pape i Rima kako kažeš? Bi li ti, na neki način, ipak „zadržao“ sve to dakle vezano uz Gospu, odnosno „fenomen Međugorje“, naravno, pod crkvenim okriljem?

    • Moje osobno misljenje,ali citaj ti i svi ostali o Medjugorjul- -to mjesto je obratilo mnoge duse,to mjesto je podarilo mnogim izgubljenima toliko milosti i blagoslova kao malo koje mjesto na svijetu!Citaj -Gospa postoji i jedina je ona ostala sa svojim sinom u svim trenucima njegove strasne muke u to vjerujem i u toj vjeri zelim i umrijeti!A sad citaj moje OSOBNO misljenje-sto se tice ukazivanja tim vidiocima JA OSOBNO NEEE VJERUJEM!To je moje misljenje i ja cu zato Bogu polageti racune!Ni jedan taj vidioc po meni osobno ne zivi zivot koji bi trebao zivjeti netko komu se Gospa ukazuje!Po meni oni zive zivot slicniji ATEISTIMA NEGO KRSCANIMA!Velim noje OSOBNO misljenje!Medjugorje je nazalost za mnoge pistalo madina za biznis i novac,a oni malobrojni sto dozive Gospinu milost blagoslovljeni bili i ostali!Kad bi Crva tako priznavala svetista i ukazanja sto bi od nje bilo!Biskup Peric je iznio svoje misljenje i on ce kao i ja i ti i svi mi o tome polagati racune!OSOBNO POSTIM GOSPI preko 30g subote i odem i u Medjug doduse rijetko ali velim da mi se ovi vidioci ne svidjeju a DRAGA GOSPA ce to svima uzvratiti!Nadam seda si nesto skontao?SAZETO-MEDJUGORJE JE MJESTO VELIKE MILOSTI ALI UJEDNO I MJESTO VELIKOG BIZNISA!VIDIOCI NULA OD LJUDI!

     • Crkva ne nalaze da se vjeruje u bilo kakve privatne objave, pa i one sto je sama Crkva priznala. Zna se sta je Objava, zavrsila je sa smrcu posljednjeg apostola, sv.Ivana evandjeliste, i u tu Objavu je duzan svaki katolik vjerovati ako zeli spasenje duse.
      Ostalo je dato na.volju, ako ti pomaze, stuj samo one objave koje je preporucila Sveta Mater Crkva.
      I dosta.
      I previse.
      U moru ove instant duhovnosti.

     • Blažena Djevica nije „jedina ostala uz Isusa u svim trenutcima njegove muke“, kako kažeš da vjeruješ. Ta, i takva vjera, nije katolička. To, u što ti vjeruješ, po svemu sudeći je neki vid poganskog štovanja. Također, nije moguće odvojiti vidioce od plodova i atribuirati ih nekakvome zemljopisnome ili bilo kakvom „mjestu“. No, zanima me, kada si ih već spomenuo, što ti misliš o ateistima? Što sa njima? Da li njih čeka, i kakva vječna sudbina?

    • Na vele se vi raspisali, jedan na drugog a obojica isto govorite. Slabo vidim pa mi je teško čitati duge komentare.
     Ni ja sinko ne vjeruje da se toj djeci od 15-16 godina ukazala gospa. Ili lažu ili im se ukazao kakav Đavo. A naš kraj takav pobožan, malo licemjerno, okrenio čitavu stvar na molitvu, pa sad svijet vjeruje da tu ima nešto. Nema ti tu ništa osim milosti božje koju smo sami u sebi probudili, pa je onda neki Međugorju pripisuju.
     Jedini koji nije prevaren je naš dragi biskup Perić, a bome ni Žanić prije njega, a nadam se da neće prevariti ni nasljednika. Sodoma i Gomora a ne svetište i mjesto ukazanja, sve ih je Đavo prevario.

 • Zanimljivo je kako kad se izbaci bilo koja tema o biskupu, prvo skoce i za oci hvataju napadacke kamikaze koje biskupa mrze iz samo njima znanog razloga, a na kraju se ispostavi da daleko veci broj, bar komentatora, podrzava biskupa, no to ne znaci samo u osobi Perica, vec kao siguran znak da bez biskupa nema ni Crkve, kako rece sv. Ciprijan, cini mi se.
  Ovaj teren Hercegovine je specifican jer se dugo vremena “autonomasilo” bar vezano za Crkvenu upravu i disciplinu, pa je malo teze prihvatiti hijerarhiju onako kako spada. Malo podrzani od turske vlasti pa sve do komunizma i partizanske udruge “Dobri Pastir” kojoj nisu odoljeli ni danas jos poneki zivuci pratri. Tesko je taj mentalitet i razmisljanje napustiti. Sraslo nakon toliko vremena.
  Vrlina ovog buskupa je sto je otvorio arhiv pa imate kronoloski slijed desavanja od uspostave biskupije, preko apostolskog vizitatora, biskupa franjevaca koji su isto tako imali nemalih problema sa subracom, do biskupa Cule, Zanica i Perica.
  Nije zgoreg poviriti na sluzbene stranice biskupije i prouciti i sagledati drugu stranu price a ne samo onu serviranu.
  Sta mene briga jel itko, pa i biskup, lijep, ruzan, nasmijan, namrsten, sraslih ili pocupanih obrva, glasan, tih, visok, nizak i ne znam kakav god. A to su glavni argumenti protivnika.
  Pa i svaki roditelj, ako kazni dijete na bilo koji nacin, taman i da mu plesku opali, ne znaci da ga automatski mrzi. Zlo treba ocekivati od razmazene, nedisciplinirane djece, malih upustenaca kojima se sve dozvoljava i koji su samim ti nedokazani kako bi rekli.
  Tako i biskup, tu je da uspostavi red, kori, savjetuje, grmi ako treba, kaznjava po potrebi. Red se mora znati. Pa i u krdu zivotinja zna se tko je glavni. A kamo li nece medju ljudima i vjernicima. I svecenicima.
  U Crkvi nema demokracije.
  Nema je ni u sekularnom drustvu, prije ce biti demonokracija.

 • Biskupa Perića triba više cjeniti bez obzira na njegov općepoznati stav o Međugorju.On, nikad, tajio nije svoj stav o Međugorju kao mjestu ,po njemu ,lažnih ukazanja.Osobno, ne djelim njegovo mišljenje bez obzira što biskupa itekako cijenim i poštujem ,jer ,opet, po meni, biskup Perić je pravi borac za kršćanstvo, onaj borac starog kova , poput mitskih junaka iz antičkih epova o borbi dobra i zla.
  Biskup prić ima svoj stav , gotovo trideset godina od dosljedno sebi i svojoj visokoj funkciji,ima isti stav o slučaju Međugorje i to triba cjeniti bez obzira na naša osobna stajališta u svezi s ukazanjima u Međugorju.
  O vidiocima ne bih previše!
  Nisam ni ja snjima nimalo oduševljen i vjerujem u nauk Svete Majke Crkve a ne u nauk nekih novih vidioca.
  Pa sve što Katolička Crkva naučava skoro dva tisučlječa zapisano je u Evanđeljima i sad tumačiti poruke vidioca kao nešto novo što Crkva ne naučava dvije tisuće godina, deplasirano je i u startu krivo shvaćeno.
  Ništa vidioci ne govore što Evanđelja ne propovijedaju.
  Mislim da je to istina, osobno vjerujem u pozitivnu snagu i krščansku duhovnost Međugorja kao pozitivnost koja je dobrodošla u sekuliriziranom današnjem svijetu, napose europskom dekrstijaniziranom vjerniku koji se sve manje snalazi u duhovnim senzacionalističkim vjestima koje ga obasipaju sa svih strana pa čak i u nekim katoličkim medijima koji ne uspijevaju tome odoljeti!
  Smisao i poruka pisanih Evanđelja isti su i prije skoro dvije tisuće godina , prije sto godina ili danas.Ništa , ama baš ništa, promijenilo se nije, osim čovjeka i njegova stava prema tim porukama i navještajima.
  Samo je čovjek taj koji se mjenja i koji shodno svojim potrebama ili interesima zapada u želju mjenjanja te poruke!!!!!
  Svi smo mi laici, biskupi,prezbiter pa čak i papa dio Božjeg naroda i dio iste svete Crkve Rimske.Katoličke Crkve.
  Biskup Perić ima časno mjesto apostolata u visokoj hijerarhiji Katoličke Crkve i to triba poštovati i napose cijeniti.
  On je dionikom(uostalom kao i svi mi vjernici) jedne od triju službi Kristovih, one svećeničke a ostale dvije, proročka i kraljevska služba namijenjene su za neke druge.
  Tako je uvijek bilo, jeste i bit će.Upravo je o tome pisano u Propovjedniku(4, 26,9).
  ONO temeljno što Crkvu čini Crkvom jeste njezino zajedništvo ,
  Ono zajedništvo utemeljeno oko Isusa Krista Živoga.
  To je temeljna poruka svega onoga što biskup Perič zagovara, provodi i živi cijeli svoj svećenički i biskupski put. Odanostima zajedničke vjere i napose ustrajnom odanošču rimskom biskupu kojeg utemeljuje sam Isus Krist Glava Crkve.

 • Kako su zanimljivi kom.sve kad citam koda mi porucuju da ja nesto napisem ili da laj. ili disl. ali ja necu jer cekam svoga “Srecu“ da mu recem sto sam cula uvece,a po danu to sam Bog i andjeli znadu.Tako da netreba nisacim zuriti.

 • Dar je prepoznati čas, ili si u njemu ili izvan njega. Dar je biti u Istini, i dar je s Njom u korak koračati.
  Dragocjen Dar ima i veliku cijenu.

 • Nemojte se sablazniti jedni od druge krštene duše. Nemojte krst na krst udarati. Molite Boga da Bog pošalje duha istine. Nemojte se mrziti jedni zbog drugih. Važno je da se čovjek moli Bogu, da ne mrzi čovjeka što se moli u ovoj i onoj crkvi. Jer svaki je čovjek stvoren na sliku božiju. Jer mi smo kršteni i što Bog združi neka čovjek ne rastavi. Nitko nije sudac doli Bog jedini, ni Biskup ni bilo koji svećenik. Tko god sudi ohol je i želi biti na mjestu Boga. Zato dobro pazite šta izlazi iz vaših usta. Prva riječ u Bibliji je I Riječ je tijlom postala. Jao onom tko se sablazni. Bolje bi mu bilo da mlinski kamen sveže oko vrata.

 • Isus reče, zašto samo od sebe me sudite što je pravo.
  Drugo je dati razuman sud, a drugo osudu.
  Bara je bara, izvor je izvor, more je more, itd.
  Tako i i duhovno-rzumskoj stvarnosti.
  Sveto Pismo ima toliko uputa što je dobro a što zlo, a Crkva kroz svoje zapovjedi i zakonite Pastire, biskupe je ona koja poučava vjernike katolike i ima pravo, odnosno dužnost rasuđivati, upućivati, koriti itd.
  Ne zavaravajmo se bjegovima od odgovornosti.

 • DRAGI MOI KOMENTATORI VIDIM DA STE JAKO NAČITANI I DUHOVNO IZGRAĐENI BOGU HVALA EVO JA PREDLAŽEM DA IZMOLIMO PO JEDNU KRUNICU ZA NASEG SADAŠNJEG BISKUPA I JEDNU ZA BUDUĆEG KOI ĆE NAM DOĆI NEKA VAS BOG BLAGOSLOVI PUSTITE BOGU DA SUDI A MI JEDNOGA DANA KAD DOĐEMO BOGU OČI U OČI NECE NAS PITAT ZA BISKUPE KAKVI SU BILI VEĆ KOLIKO SMO ZA NJI MOLILI JER NAM JE GRJH PROPUSTA AKO NEMOLIMO ZA CRKVU I NJENE PASTIRE BVB

 • DRAGI MOI KOMENTATORI VIDIM DA STE JAKO NAČITANI I DUHOVNO IZGRAĐENI BOGU HVALA EVO JA PREDLAŽEM DA IZMOLIMO PO JEDNU KRUNICU ZA NASEG SADAŠNJEG BISKUPA I JEDNU ZA BUDUĆEG KOI ĆE NAM DOĆI NEKA VAS BOG BLAGOSLOVI PUSTITE BOGU DA SUDI A MI JEDNOGA DANA KAD DOĐEMO BOGU OČI U OČI NECE NAS PITAT ZA BISKUPE KAKVI SU BILI VEĆ KOLIKO SMO ZA NJI MOLILI JER NAM JE GRJH PROPUSTA AKO NEMOLIMO ZA CRKVU I NJENE PASTIRE BVB

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.