Biskup Perić blagoslovio Gospin kip, obnovljenu kapelicu i kameni oltar u posuškom Zagorju

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić predvodio je koncelebrirano misno slavlje u Zagorju kod Posušja u nedjelju, na svetkovinu Duhova, tijekom kojega je blagoslovljen novi Gospin kip Bezgrješnog Začeća, preuređena kapelica s kipom Gospe Lurdske i kameni oltar.

Biskup Perić uvodno je napomenuo kako je upravo Gospa najbliža Duhu Svetom, a u svojoj propovijedi govorio o tome kako je Duh Sveti na izvanredan i izvanjski način bio nazočan u tri zgode, što je i opisano u Svetom Pismu.

Don Joko Blažević je zahvalio biskupu i svima koji su sudjelovali u misnom slavlju te svima koji su se uključili u radove ne žaleći truda ni vremena.

Govoreći o svemu što je prethodilo današnjem svečanom blagoslovu, don Joko je kazao kako je sve krenulo pomalo čudno te kako je imao viziju kipa na ovoj stijeni upravo na Bezgrješno Začeće. Govoreći o kapelici podsjetio je kako je nekoć bila stara kapelica oko 150 metara dalje uz Žukovicu od današnje. Godine 1952. nabujala ju je Žukovica odnijela. Od kapelice nije ostao ni kamen na kamenu, a voda je donijela neoštećen porculanski kip sve do Ričica, javlja Radio Posušje.

Jedan Lažeta ga izvadi iz vode, a pokojni Pere Petričušić odavde ode i vrati ga tamo odakle je krenuo, priča don Joko. Potom je na istom mjestu sagrađena nova kapelica.

Svijet je dolazio, hrlio, ona je bila obnovljena. 1982. godine određeno je da se cesta gore širi, pa je kapelica ovdje sagrađena, kip prenešen, a ona gore zaravnana, nastavlja don Joko.

Raspitivao se tko je gradio kapelicu, no doznaje da to nije učinio nitko od seljana. Dolazi do zaključka da je to učinila učiteljica Henrieta Benaček, koja je vodila i brigu o kapelici koliko je mogla i koliko je smjela u ono vrijeme, a vjerojatno je dala napraviti i prvu te donijela Gospin kip kao spomen na svoju pokojnu kći Mariju. Osim prosvjetnim, bavila se i prosvjetiteljskim radom. Spomen na nju Zagorani dobro čuvaju. Rođena je u Innsbrucku u Austriji, a umrla u Zagorju i pokopana na groblju Jabuke.

Umirovljenjem dosadašnjeg zagorskog župnika don Ante Ivančića, od studenog 2019. don Joko je uz župu Vinjani prihvatio službu i u župi Zagorje te se predao svom snagom radu u župi. Don Joko je zahvalio svojim župljanima, svima koji su se odazvali pozivu, pojedincima i posuškim poduzećima i ustanovama. Radovi traju već tri mjeseca, a nastavit će se i dalje, javio je Radio Posušje.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.