Biskup Palić odgovorio svećeniku iz Gruda

Mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić odgovorio je na pismo upućeno mu iz župe Grude.

Biskupov odgovor prenosimo u cijelosti.

Velečasni gospodine!

Primio sam pismo koje ste potpisali Vi i dvadeset i dvoje vjernika, koji su potpisani kao “članovi Pastoralnog i Ekonomskog vijeća”.

Zahvaljujem na upućenom pismu. U ovom dopisu se ne namjeravam posebno osvrtati na pojedine tvrdnje i stavove u pismu, koji odudaraju od crkvenog nauka, discipline, tradicije, kao i postojećih pozitivnih crkvenih zakona i odluka.

S obzirom na Vaš status, a na temelju informacija bilo od nadležnih tijela Svete Stolice, bilo iz Biskupskog ordinarijata, Vi ste prema važećim odlukama vrhovnog poglavara Franjevačkog reda fra Giacoma Binija otpušteni iz Reda manje braće franjevaca, koje je potvrdila Sveta Stolica 23. lipnja 2001. godine. Zakonitim otpuštanjem iz redovničke ustanove prestali su Vaši redovnički zavjeti i sve obveze i prava nastala iz zavjetovanja. Nadam se da Vam je jasno što to za Vas znači.

Budući da ste kao redovnik primili sveti red đakonata i prezbiterata, ujedno Vam je zabranjeno vršiti svete redove dok ne nađete biskupa koji će Vas poslije prikladne kušnje u biskupiji primiti ili Vam barem dopustiti vršenje svetih redova.

S tim u vezi, a u cilju rješavanja Vašega kanonskoga statusa, ovime izražavam svoju spremnost, i ukoliko Sveta Stolica s time bude suglasna, inkardinirati Vas u Mostarsko-duvanjsku biskupiju sukladno pravnim odredbama Katoličke crkve. Svjestan svoje odgovornosti za Božji narod, ali i odgovornosti u čuvanju crkvene discipline, nudim Vam što u ovome trenutku kao dijecezanski biskup mogu učiniti.

Očitujem i svoju spremnost i otvorenost za razgovor, a sve u cilju rješavanja Vašega statusa i situacije u župi Grude, pa samim tim i podjele sakramenta sv. Potvrde.

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu, 

Petar Palić
mostarsko-duvanjski biskup

Podsjetimo, tzv. Hercegovački slučaj podrazumijeva spor oko podjela župa u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji između dijecezanskog klera i franjevaca. Dugi niz godina, počevši dolaskom prvog franjevca fra Serafina Vištice 1935. godine, u župi Crnač pastoralno su djelovali franjevci, ukupno njih petnaestorica, do dolaska 1988. godine i nedavno preminulog Leonarda Hrkaća. Zbog njihova iznimno velikog doprinosa župi i cijelom kraju, a osobito u teška ratna vremena, godinama gladi, došlo je do velike povezanosti između njih i naroda. Iz tih razloga župljani Crnča kao i ostalih nekoliko župa u Hercegovini, koje su po papinskom dekretu Romanis Pontificibus iz 1968. trebali prepustiti dijecezanskom kleru, nisu dopuštali dolazak dijecezanskih svećenika, zbog čega su otpušteni iz Reda manje braće te im je zabranjeno vršiti svete redove.

Grude: Župnik pozvao biskupa Palića na krizmu

(www.jabuka.tv)63 komentara

  • Koju logiku vidite u tome što biskup odgovara na pitanje koje mu nije postavljeno? Zašto se njegovo visočanstvo ne bi udostojalo doći u svoju župu Grude, krizmati djecu i uspostaviti kontakt s tamošnjim vjernicima? Ne vidim baš logike. U igri je prije svega pokazivanje nekakve “moći” iz davno prohujalih vremena.

   • ZA “Vjernik namjernik”- Ako si čitao s razumijevanjem napisane redke od biskupa mogao si shvatiti da ga je Papa razriješio dužnosti tog bivšeg svećenika i sada isti više nije svećenik, što ujedno znači da su biskupu ruke vezane a opet mu kao čovijek i biskup daje priliku da to popravi. Red, sustav i zakon mora postojati prema kojem se moramo ponašati ako želimo biti dio neke zajednice. Puna podrška biskupu. Djeca se mogu krizmati u bilo kojoj župi gdje nisu “svećenici privatnici”. Amen

  • Čitajući ovo pismo kao odgovor biskupa Palića nisam mogao suspregnuti suze koje kao vjernik kojeg boli nepravda prema izopćenim franjevcima lijem godinama a poglavito zbog nepravde od bivšeg biskupa Ratka Perića. Za razliku od njega ovaj biskup učtivo i kulturno odgovara na pismo franjevca iz Gruda koji ga poziva na dijeljenje krizme u župi Grude. Držeći se crkvenog zakona i hijerarhije dobro upoznat sa slučajem izopćenih franjevaca on odgovara kako će učiniti sve sa svoje strane da se ti franjevci inkardiniraju u crkvenu zajednicu o čemu će obavijestiti i papu. A inkardinirati znači podložiti kler nekoj crkvenoj zajednici. Što to u stvari znači?Biskup Palić za razliku od Perića želi razgovarati s tim franjevcima, sa župljanima, i o tome obavijestiti papu što je prvi korak ka rješavanju tzv. “hercegovačkog slučaja.” isto tako dužan sam napomenuti kako sam ja kao komentator prije par dana na ovom portalu rekao kako je najbolje rješenje tog slučaja zadržati status quo, ostaviti župe izopćenim franjevcima, vratiti im sve ovlasti, u čemu prvi korak može načiniti biskup Palić, razgovarajući sa tim franjevcima i narodom a potom obavijestiti papu koji će zasigurno prihvatiti ono što mu biskup Palić predloži. Mislim kako je to jedino rješenje kako bi se vratio mir i porušeno povjerenje između mnogih pučana i biskupa u našoj biskupiji. A zavladao bi mir koji bi rodio sto strukim plodovima. Bože hvala ti jer si s biskupom Palićem otvorio vrata raja mnogim izgubljenim dušama koji su nepravedno sudili naše izopćene franjevce koji nikad nisu odustali od Boga i svoga naroda. Oprosti im Bože jer nisu znali što čine(mislim pri tom na progonitelje naših franjevac ne na njih).

   • 17:49, ma zamisli sto se sve suzama moze napisati…
    Vi i izopceni opet nastavljate po svom i ako ne bude po vasem opet nitko nece biti dobar osim vas.
    Predlazete da izopceni ostanu na s ojim zupama… eh da ste imalo spremni za mir ne bi to trazili, nevo bi trazili da ostanu raditi svoj ,,posao ,, ako su ga dobro oba ljali bilo gdje …
    Licemjeri, jeste li htjeli razgovarati s biskupom Perićem?
    Onda nam ne treba biskup neka radi svaki svecenik kako zeli…

    • Za komentatora u 18 i 51!
     Jadni moj čovječe. Biskup Perić nije htio s izopćenimfranjevcima razgovarati nikako jer je želio samo zauzeti župe u kojima su oni djelovali ne vodeći nimalo računa o želji, osjećajima i bilu naroda u tim župama. A znaš li što je činio svo vrijeme svog mandata jadniče jedan? Pisao je mjesečno preko 1500 e mail ova na razne strane svijeta a većinu u Vatikan kako bi blatio te franjevce, vidioce, ukazanja itd. A kome papa vjeruje više? Njemu koji je biskup jako značajne biskupije u svijetu ili izopćenim franjvcima koji su mu također pisali pisma. Vidiš jadniče moj ovaj biskup Palić otvara mogućnost razgovora, dogovora, milosrđa upravo s franjevcima koji tiho pate u molitvi, s njihovim župljanima , a sve će korektno prenijeti papi. Upamti jadniče ovo:jedino rješenje za tzv. “hercegovački slučaj biti će ostavljanje status quoa, tj ostaviti te župe franjevcima, vratiti im sve ovlasti i o tome izvijestiti papu koji će se s tim složiti. Tako mora biti i tako će biti. Amen! A ti i dalje svojim otrovnim strelicama bez empatije i milosrđa za nepravedno progonjene franjevce gađaj svojim komentarima. Bojim se kako će te otrovne strelice vratiti tebi a biće ti kasno.

     • O kakvom dogovoru jadni zabluđeni pustifratre čovječe ti govoriš kada je tebi rješenje problema da biskup dođe na noge izopćenim ljudima koji se lažno predstavljaju kao fratri i da im dopusti da nastave svojeglavo divljanje?
      Za tebe je “dogovor” i rješenje pustiti divljacima da rade šta hoće? Pa nije Crkva par izopćenih fratara.

   • Nisu prijatelju tebi sve ovce na broju. Fino si zapoveo komentar, a onda zastranjo. Nema šta biskup ići na noge ljudima koji su odbili poslušnost svome generalu reda, papi i biskupima prije njega. Oni su razriješeni svega zbog svoje neposlušnosti i tvrdoglavosti. Na stranu sada to šta su sve pisali i propovijedali godinama protiv svete Crkve i njene hijerarhije.
    A sada je kao rješenje, da se sve to zaboravi, a da oni nastave u svome grijehu voditi narod u zabludu.
    Da imaju imalo ljudske a nekršćanske poniznosti, davno bi priznali grešku i zatražili vraćanje u okrilje Crkve. Ali to je očito jače od njih.

   • Onda Dodiku treba dati da se odcjepi od BiH, Putinu da uzme pola ukrajine, džihadistima da pokore što su sami sebi zacrtali. Niko nikoga ne progoni. Franjevci su se obvezali samo na svoj “pasić” i da će ih biskup slati i premještati gdje je potrebno. To je i osnovna zadaća franjevaca. Zašto bi imali monopol nad određenmom župom. Uostalom i “petrovci” su katolici pa ne vidim tu problem. Znam da je većina ljudi protiv ovakvog samovoljnog ponašanja svećenika koji to više i nisu.

   • Ma,daj ti si liberalan da bih razumio stav crkve,i stvarno narode malo čitaj,pa onda piši!!Kad vi liberali uđete u HDZ,slušate Dragana jel tako,a kad treba slušati Rim imaš šta reći,narode niko vam ne smeta da se isključiti iz Rimokatoličke crkve,a iz HDZ nesmješ se ispist ostat ćeš bez posla,interes……

 • A šta je drugo mogao kazati?
  Red se mora znati: u kući, na poslu, u općini, državi…..svakodnevno smo svjedoci, gdje nema teda nema niti sreće
  Šta mu jadni Biskup može kazati? Ništa.
  Eno Pape, pa njenu pišite.

  • Ako se red mora znati i poštivati pa eto papa i biskup su rekli da se Gospa nije ukazala u Međigorju šta je citav svijet jel izopćen ili prkose papi i biskupu ili ne poznaju materiju ne kontam

   • Baš tako. Međugorja odavno ne bi bilo da se slušao biskupov stav. Fratri su iznijeli na svojim leđima Međugorje usprkos svim dekretima, zakonima, vlastima…
    Činjenica je da su stalno nekome “na putu”.

    • Iznosi ti sta hoces, ali red i poredak u Crkvi se zna, nema tu mjesta da svecenici tumace za sebe kako hoce. Uzeti Medjugorje kao primjer je totalno promaseno, ama bas nista u vezi tog Medjugorja danas ne sugerira ista dobrucudno u cijeloj prici.

 • Namjernik,ti nemas logike pa je ne mozes ni vidjeti.
  Ma zamisli bas bi trebao sada biskup do i gore i eto podijeliti umjesto cokolafe Svetu Potvrdu.
  Svi su krivi samo vi niste…

 • A sta je treba biskup trčat u Grude, pa valjda se zna crkveni zakon i postivabnje istog, a taj svecenik iz gruda sto se pravi malo manit pa pokušava dodvorit se jos jednom narodu i zamazat im oci da je on ured a biskup nije to su priče za malu djecu. Biskup je poglavar crkve kod nas i on već ako želi da se riješi njegov status i status župe Grude zašto nije lijepo otišao na razgovor kod biskupa . Od prepucavanja putem medija i dokazivanja ko je u pravu ko u krivu nitko ništa nece dobiti.
  U svom ovom samo je narod gubitnik, kad mu zatreba valjan dokument moraće ić kod biskupa, što već i rade svi gruđani kad se žene i udaju ,krizma koju primise gore nmije valjana onda trk u Mostar.
  Netriba pravdat ni biskupa ako je poglavar nek saslusa zelju naroda, nemora se ni taj dekret provest, može se od pape zatrazit dopuštenje i povratak župa u prijašnje stanje.

 • 16:46..zar i ovaj biskup ko i Peric..auuu..logika je ta..rijesili ste se vi Perica..ali niste svoje jadne pameti!Sve mu odg.ko iz Evandjelja!Ne znam sto vam nije jasno?Samo sto vas ja vise ne bih krizmao ..da vam bude vazece i tocka!To ne odobravam..jer vas ponovio krizmaju.Znam jer sam iz Capljine ..gdje sve krizmaje Kalavci..i onda udaja..kumstvo OPET SVI KOD PALICA..NEKAD KOD PERICA!Bez njih nista NE MERETE

 • Pravo odnosno kanon su na strani biskupa i tu nema spora. Svaki katolik treba poštivati ustroj Crkve ako se želi zvati katolikom. S druge strane bilo bi dobro da biskup pokaže i milosrđe i čini se da bi ovaj biskup to mogao i pokazati za razliku od svoja tri prethodnika. Jer da je Isus radio po zakonu a bez milosrđa ona preljubnica bi bila kamenovana. Čini se da je biskup ovom izjavom voljan vratiti odmetnute svećenike natrag ali nisam siguran jesu li oni spremni na to a također i vjernici u Grudama. Svi moraju prihvatiti crkvene odluke. Još nije kasno za odmetnute svećenike osim za Božu Radoša za njega nema nade nek mu Bog oprosti

  • Pa sam si sebi odgovorio da ne postoji milosrđe bez pravde. Ne može papa ni biskup biti milosrdan prema njima ako oni ustraju u svojim stranjanjima dovodeći narod u zabludu i ako ne traže uopće oprost.
   Evo ovaj biskup je lijepo odgovorio, ali se mozemo kladiti da osgovora sa druge strane nece biti. Jer se tih par odmetnutih lažno predstavljajućih franjevaca ne želi ni dogovarati ni pregovarafi niti su spremni na poslušnost i žrtvu nego samo žele raditi po svome nahođenju.
   Crkve Kristove ne bi bilo 2000 godina da se tako puštalo da svatko radi kako njemu padne na pamet. Red se neki mora znati

 • Ovaj fra stanko ko i farizeji kad su Isusa iskušavali.
  Pozvao biskupa ako dode nevalja, ako ne dode opet ne valja, a eto on je dobar pozvao ga je..farizej Stankiša
  hahaha

 • Biskup je rekao kratko i jasno. Svaka čast na odgovoru, jer kao sto je rekao jedan u komentaru gdje nema reda tu je nered. Zato nam i je sve ovako kakvo je zbog. “Sređivanja” “traženja veza” “može se to onako preko nekoga”. Ljudi počnimo živjeti nekako kako je u redu.

  • Gdje nema reda tu je nered baš tako u našoj Crkvi je baš nered i valjda će biti nekad red.
   Malo nas ima svakako još nas i oni podjeliše i kako naprijed

  • Nemaš ti pojma, ti u 19:50. Franjevci su za dogovor, jedini uvjet da župe ostanu franjevacke. Ne traži fra Stanko da ostane u Grudama, njemu i narodu je samo važno da ovo ostane franjevačka župa kao što je bila stoljećima prije. Franjevci su ovdje očuvali vjeru u puno težim vremenima i red je da ostanu ako narod tako hoće. Oni su ovje radi naroda, ne narod radi njih.

   • A ja mislio da Hercegovci vjeruju u Isusa a ne u Franjevce. Ako si Rimokatolik onda radiš što ti Papa kaže. Ako misliš da Papa nije u pravu, zašto ne. Osnuj svoju sektu, nazovi je kako hoćeš i radi što hoćeš ali ne možeš biti Rimokatolik. Možeš se zvati npr Grudekatolik, Stankokatolik, …

   • Nije župa franjevačka nego katolička. Franjevci se imaju podložiti kao i svi ostali redovi crkvenoj hijerarhiji!
    A bilo je u hercegovini svecenika i prije franjevaca, ako se ne varam dominikaci ili benediktinci su bili. Pa su ih braća franjevci otjerali u dogovoru sa osmanlijama.

    Nemaju franjevci tapiju na vjernike da rade šta god hoće. Ako žele biti dio katoličke Crkve onda moraju služiti vjernicima i biti poslušni nadređenima a ne postavljati uvjete i raditi na svoju ruku.

    Bilo je Kristovih vjernika prije franjevaca biti ce ih i poslje franjevaca.

 • Inkardinirati=ucijepiti. Dakle ovdje Biskup nudi jedino što može sukladno crkvenom zakonu. Nudi svećeniku Stanku Pavloviću, bivšem članu Reda manje braće – franjevaca, koji dulje od 20 godina ima neuređen status, da postane legalni svećenik njegove biskupije – don Stanko Pavlović. E sad hoće li on to prihvatiti ili neće neka svatko za sebe donese zaključak. Ja mislim da će sigurno prihvatiti. Baš lijepo zvuči: don Stanko Pavlović.

 • Vi svi komentatori ste farizeji…Idete u crkve u kojima su franjevci, pravite im se prijatelji, primate sakramente, a sad ste svi protiv njih, a za novog biskupa! zar i biskup nije čovjek koji može pogriješiti kao i svi drugi ljudi?! Isto tako i Papa, bez obzira što nam pričaju o njegovoj nepogrešivosti. U to se moglo vjerovati u srednjem vijeku, ali ne i danas kad smo svjedocima brojnih pogrješnih Papinih odluka. ne dajte se franjevci!

  • Dakle, svi dosadasnji biskupi i pape grijese,
   Grukatolici pravovjerni izaberite svog papu, nek prodimi bili dim iz kapele…

 • Ovaj gore spominje vjernike u Grudam ,u Grudam su uvjek komunjare bile i da su vjernici postovali bi biskupa i papu jer su oni crkveni poglavari na zemlji ,a ovi fratri bi trebali postovat crkvene zakone i ako ih oni nepostuju kako ih nije stid govorit misu i govorit vjernicim kako treba zivit i drzat se crkvenih zakona a i oni ih se ne drze ,a ovi sto ih brane nisu vjernici i sigurno su im rodbina ,ja kao vjernik kad idem na misu isto mi je iz kojeg reda je svecenik koji govori misu

 • Šta se nabrijavate oko religije… Još malo i umrijet će sve što treba da umre.
  Život je jedan i mnogo ljepši od bilo kakve krizme i ne-krizme. Šta se sekirate ko će koga i čime namazat po čelu.

  • A jadan ne bio sta ce bit s tobom nakon smrti haha on misli da je tada gotovo sve. Pripremaj se, tek počinje ondje🤗

 • Imam prijedlog rješenja: crkvena vlast (u ovom slučaju biskup) neka podnese tužbu protiv neposlušnih svećenika kod Državnog tužiteljstva radi uzurpiranja župnih crkava i kuća. Tako bi stvar dobila i sudski epilog a narod bi se urazumio. Ovo mrcvarenje i čekanje da pobunjenici umru ode u nedogled. Jesam li dobro?

 • Šta su dijeca i župljani krivi?Jedino su kažnjeni oni.Biskupi i fratri žive ko bubreg u loju ,al Isus kaže : blago progonjenima zbog pravednosti…..

 • Ako se ponovno vrate Bogumili, ko u 10.stoljecu u Hercegovinu bit ce svima dobro 😁😁 nece se vise morat placati misa da bi se “na drugom svijetu” izbavilo od grijeha, nema cistilista, nema hijerarhije, ako si dobar covjek ne treba niko stajat iznad tebe i kontrolirati te, ne treba ti posrednik do Boga ako si cistog srca. Samim time ne trebaju “profesionalni” svecenici i Papa 😁😁

 • Zašto je Biskup Perića toliko pisao protiv Međugorja ,žalosno .
  Zar bi morali svećenici ,ako su Franjevci promjenit red bilo koji kao ,Dominikanci ili da ne mogu služiti u svom redu.
  Nemojte prozivat svećenike samo napamet.
  Neka nam svima Bog bude na pomoc i miru.
  Svoju vjeru čuvajmo i Bogu se molimo .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.