Biserka Petrović: Moj Dražen zaslužuje film, a voljela bih da ga glumi Mislav Čavajda

Za svoj rođendan, a bio bi mu 55., Dražen Petrović dobio je glazbeni spot. Jučer je u Muzeju Dražena Petrovića na trgu ispred dvorane koja nosi njegovo ime predstavljen spot za pjesmu “Za sva vrimena”.

Autori glazbenog spota su Stanko Šarić, poznat kao frontmen nekad popularnog tamburaškog sastava Zlatni dukati, Dražen Runje i Antonio Zadro.

Spotom se nastoji prikazati Draženov život kao sportaša i hrvatskog sportskog velikana i kroz stihove pjesme i kroz vizuale, a kuriozitet je da se glazba pjesme izvodi na tamburici. Nije to, dakako, sve, priča o životu Dražena Petrovića prikazanom kroz glazbu treba se, kako je objavljivano zadnjih dana, nastaviti na sceni, mjuziklom.

Zamislite, upravo danas počinje nova NBA sezona. Nevjerojatno je to, Draženov je život pun sličnih paralela, kazala je za Večernji.hr njegova majka Biserka Petrović na predstavljanju spota te dodala kako je prijedlog Dražena Runje za spot o Draženu smatrala prevelikim zalogajem.

No, spot je tu, a majka najvećeg hrvatskog košarkaša ima i jednu veliku želju.

To je još igrani film o Draženu, i to melodrama, jer takav je bio njegov život, bez odgađanja ili dodavanja, da bude onakav kakav je njegov život doista i bio. A bio je očito za melodramu, način života, njegov završetak, to mora biti tako. Uza sve druge koji su željeli nešto napraviti, ovo mi se činilo najmoćnije, da Dražen kroz mjuzikl uđe u kazalište, i tako smo to nekako prihvatili. Da bi to zaživjelo onako kako to obitelj želi, mjuzikl ne može raditi samo jedan čovjek, već mora iza sebe imati ekipu iz struke, kaže Draženova majka, koja jednog glumca ima na umu kada se govori o tome tko bi mogao kako treba portretirati velikog košarkaša.

Mislav Čavajda bio bi sjajan, no to mora odrediti struka. Teška je to uloga, kaže Draženova majka.

Do zaključenja broja nisu dobili Mislavov komentar. Mjuzikl o Draženovu životu zvao bi se “Okovani Amadeus”, kako je objavio nitko drugi doli Ivica Krajač, kojemu se u autorstvu glazbeno-scenskog djela pridružuje dvojac koji potpisuje spot, Dražen Runje i Antonio Zadro, te Dražen Žanko.

Kada su mi prije 15 dana to predložili, izgledalo mi je kao utopija, pa čak i kao nerazboritost i drskost autora. Bio bi to veliki zalogaj i za pokojne Euripida, Eshila i Sofokla, a kamoli ne za jednog bivšeg estradnog, a sada kazališnog skribomana, rekao je Ivica Krajač okupljenima u Muzeju Dražena Petrovića objašnjavajući i kako je nastalo ime budućeg mjuzikla, “Okovani Amadeus”.

Trebao bi to biti hommage jednom čudesnom mladiću, sportašu kojeg smo zbog njegova virtuoznog baratanja košarkaškom loptom prozvali košarkaškim Mozartom, po jednom od najvećih glazbenih virtuoza. Otuda i naziv “Okovani Amadeus”. Aludirajući na Eshilova Prometeja koji je Zeusu i njegovim slugama, drugim bogovima ukrao vatru i podario je ljudima, otkrivši im time sve tajne života i puta kroz svijet u kojem smo osuđeni živjeti, rekao je u nadahnutom obraćanju Krajač.

Puno je poznatih bilo na događanju poput predsjednika HOO-a Zlatka Mateše ili nekad jedne od naših najboljih košarkašica Danire Nakić. Poseban gost bio je ondje i ambasador SAD-a Robert Kohorst koji je Biserki Petrović uručio prigodan dar te kao veliki obožavatelj košarke, bejzbola i losangeleskih Dodgersa rekao:

Ljubitelj sam sporta, no iz Los Angelesa sam, a Dražen je igrao na drugoj strani SAD-a, u New Jerseyu. Spot je vrlo zanimljiv, vodi nas kroz Draženov život, a on nije bio samo košarkaš nego i vođa visoke radne etike što ga je činilo velikom zvijezdom, pa je još veća tragedija što je otišao tako mlad.

(www.jabuka.tv)

 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.