Biseri na glasačkim mjestima: pretučen kandidat, kopirali glasačke listiće…

Na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini nisu evidentirani ozbiljniji slučajevi narušavanja javnog reda i mira usljed kojih bi proces glasanja bio prekinut ili zaustavljen. Međutim, potkralo se i nekoliko bisera.

Zabilježen je još jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u prijepodnevnim satima na lokalnom putu na području općine Gračanica, gdje je jedna osoba fizički napala kandidata političke stranke za općinsko vijeće.

Prema informacijama policijskih agencija u BiH, evidentiran je jedan incident na području Srednjobosanske županije (SBŽ), odnosno u Gluhoj Bukovici, općina Travnik, gdje je od 15.00 do 15.30 sati bilo prekinuto glasovanje zbog verbalnih uvreda upućenih predsjedniku Biračkog odbora.

Promatrač Saveza za bolju budućnost BiH Dženan Bešlija brutalno je pretučen pred biračkim mjestom broj 135A003 – Osnovna škola Zajko Delić u naselju Kobilja Glava, općina Vogošća, priopćeno je iz ove stranke. Savez za bolju budućnost BiH najoštrije je osudio ovaj kriminalni čin, a protiv napadača je podnio krivičnu prijavu nadležnoj policiji, kao i prigovor Centralnoj izbornoj komisiji.

Iz mreže nevladinih organizacija (NVO) “Karike” su upozorili da je zabilježen incident na jednom biračkom mjestu u Travniku, gdje je jedna osoba pokušala unijeti kopirane glasačke listiće, prenose bh mediji.

Odjel za medije kandidata SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke priopćio je da je Slobodan Gavranović podnio kaznenu prijavu policiji Republike Srpske kako bi se utvrdilo tko stoji iza osoba koje su, kako navode, obučene u crninu, kupovale cvijeće i vijence za Gavranovića, tvrdeći da on navodno, više nije među živima.

Birači u Bosni i Hercegovini danas su od 7 do 19 sati na 5.100 biračkih mjesta glasali za izbor načelnika općina, gradonačelnika i općinskih vijećnika.

 (Pogled.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.