Bilino polje u najboljem stanju u BiH? O Pecari ni riječi

stadion Pecara

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja koja zbog nemara, ali i nestručnosti mnogih na odgovornim državnim funkcijama, najlošije koristi novac za projekte iz međunarodnih fondova, točnije fondova Europske unije (EU).

Međutim, u nogometu nije tako otkako je Nogometnom savezu BiH (NSS BiH) ukinuta suspenzija koju su nametnule FIFA i UEFA. Naprotiv, na gotovo sve projekte UEFA i FIFA na koje je NS BiH imao pravo, novo rukovodstvo je apliciralo.

Ispunjavane su tražene reforme, te transparentnim poslovanjem i vraćanjem dugovanja NS BiH stekao je naklonost čelnika u Nyonu i Cirihu. Shodno tome, nacionalnom Savezu sa sjedištem u Sarajevu otvoren je put ka fondovima UEFA i FIFA, novac stiže za mnoge projekte.

Samo u izgradnju terena, razvoj i obnovu nogomet infrastrukture, odnosno stadiona u Bosni i Hercegovini u prošloj godini uloženo je više od sedam milijuna KM s čim su posebno zadovoljni u FIFA-i i UEFA-i, o čemu svjedoče i najavljeni nastavci suradnje s NS-om iz europskih i svjetskih fudbalskih centara moći.

“Kroz projekt UEFA-e pokrenuli smo razvoj infrastrukture u klubovima Premijer lige BiH. Obuhvaćeni su aktualni premijerligaši i pet klubova koji su ranijih godina nastupali u društvu najboljih. Vrijednost ulaganja UEFA u rekonstrukciju stadiona iznosila je 1.326.000 eura (2.585.700 KM). Uspjeli smo animirati i lokalne zajednice da ulože u rekonstrukciju infrastrukture što je bio uvjet da dobijemo sredstva od UEFA-e. Ukupno, lokalne zajednice i sponzori klubova u obnovu stadiona do sada su dali su 1.350.000 maraka”, istakao je za Anadolu Agency (AA) Jasmin Baković, glavni tajnik NS-a BiH, dodavši:

“Negdje su lokalne zajednice dale i više od trećine novca što je pohvalno. Trinaest ‘standardnih’ premijerligaša kroz projekt koji nam je odobrila UEFA dobili su po 89.000 eura (173.550 KM, op.a.) da poprave stanje na stadionima, drugi nešto manje”.

U Prijedoru, Bijeljini i Istočnom Sarajevu potpuno su rekonstruirani travnjaci na stadionima. Na 11 stadiona u BiH urađena je i djelomična sanacija terena, na dva izgrađeni semafori. “Grbavica” ima obnovljene svlačionice, izvršeni su i radovi na pomoćnom terenu. Na stadionu “Pod Bijelim brijegom” u Mostaru napravljene su VIP i novinarske lože…

“Uglavnom, uoči nastavka sezone 28. veljače posao na stadionima kroz spomenuti projekt završen je 95 posto, pa će doći do određenih pomaka u nogometnoj infrastrukturi u BiH. I narednom periodu nastojat ćemo pomagati klubovima kako bi uslovi na stadionima bili što bolji”, kazao je Baković.

Stadion u najboljem stanju u BiH je zeničko “Bilino polje” na kojem je ljetos urađena rasvjeta, reflektori po striktnim i rigoroznim uputstvima UEFA-e, kakva mora biti na svim stadionima sa kojih se vrše prenosi utakmica kvalifikacija za EURO 2016. Napravljene su i platforme za kamere, poboljšani uslovi za medije, a u cijeli posao je utrošeno milijun eura, tj. 1.950.000 KM.

“Općina Zenica i načelnik Husein Smajlović uradili su veliki posao za sportsku, nogometnu infrastrukturu u ovom gradu, pogotovo na modernizaciji ‘Bilinog polja’ gdje će naša ‘A’ reprezentacije igrati i dalje kvalifikacijske utakmice”, rekao je za Anadolu Agency Baković, najavivši dogradnju Trening centra NS-a BiH:

“Planiramo nastavak radova u Trening centru u Zenici u kojem želimo stvoriti uslove za odigravanje utakmice naših omladinskih i ženskih reprezentacija. Trebamo uraditi kontrolnu sobu, platforme za kamere, press lože. Izgradit ćemo i natkriveni teren za mali nogomet sa umjetnom travom za pripreme u zimskom periodu. Sve bi trebalo koštati cirka 700.000 maraka. I za ovaj projekt aplicirali smo kod UEFA-e i očekujemo da nam u ovoj godini odbore sredstva”.

Paralelno sa obnovom rekonstrukcije na stadionima, NS BiH je gradio i devet mini terena sa umjetnom travom za ustanove za osobe sa posebnim potrebama u cijeloj BiH. Osam ih je već završeno, dva u Mostaru, te po jedan u Trebinju, Livnu, Donjem Vakufu, Istočnom Sarajevu, Doboju i Doboj Istoku, dok će u Cazinu radovi biti nastavljeni s početkom građevinske sezone ove godine. N/FS BiH za gradnju devet terena za osobe sa posebnim potrebama od FIFA dobio je 600.000 KM, a od UEFA 290.000 eura (565.500 KM), dok je dio radova financirao vlastitim novcem.

(Anadolija)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.