Bildt: Dodik zna da od neovisnosti Republike Srpske nema ništa

U jednom trenutku Srbija će morati priznati Kosovo. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom trenutno imao je snage za takvu odluku, ali taj je trenutak propustio. No, on zna da je to ključ za put Srbije prema Europskoj uniji, kazao je u intervjuu za Politicki.ba Carl Bildt.

Prvi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, ministar vanjskih poslova Švedske, istaknuti dužnosnik međunarodne zajednice koji je posredovao u nizu kriznih situacija u svijetu, danas je u mirnijim vodama.

Trenutno, uz ostalo, ko-predsjedavajući je Europskog vijeća za vanjske odnose, utjecajne nevladine organizacije koja se bavi promišljanjima o vanjskoj politici.

U intervjuu je ocijenio da Europska unija i Sjedinjene Američke Države konačno počinju raditi zajednički, ali je mišljenja da europska perspektiva ove regije nikad nije bila udaljenija.

Volio bih da SAD i EU rade još tješnje. Imam dojam da su SAD zainteresiranije za pitanja u vezi Izraela i Kine, pa i za Kosovo – Srbija dijalog. No, nadam se da će se to promijeniti i da će više podržavati EU dijalog, kako su to nekada radili, kazao je.

Podsjeća da EU perspektiva ovisi o tijeku reformi u svakoj od država, a BiH je užasno prespora dok su reforme u Srbiji, nažalost, usporene. Izrazio je nadu da će čelnici u svakoj od država shvatiti urgentnost potrebe da krenu naprijed posebno imajući u vidu činjenicu da mladi ljudi odlaze što bi morao biti poziv na buđenje.

Govoreći o izborima u Crnoj Gori nakon kojih je opozicijskaa koalicija najavila da neće biti bitnih promjena vanjske politike te zemlje te da se neće napuštati NATO i odustajanja od pristupanja EU, Bildt napominje da su oni u tome bili jasni što i jeste važno.

U jednom trenutku, zdravlje demokracije u Crnoj Gori zahtijevalo je promjenu. Bitno je da je ona došla nakon što je država čvrsto postavila pravac o važnim pitanjima, stava je.

Osvrnuo se na dijalog Kosova i Srbije, naglašavajući da bi ideja razmjene teritorija bila opasna diverzija koja je koštala godina i godina i napretka u pregovorima. No, sada, posebno ovaj EU kolosijek mora dobiti na ubrzanju i početi se kretati naprijed.

Potrebno je provoditi ono što je već (davno) dogovoreno, a nikada nije stvarno realizirano. Dosta od toga i jeste ponovljeno u dokumentima koji su nastali nakon sastanka u Washingtonu, dodao je Bildt.

Carl Bildt poručio je članu Predsjedništva BiH i čelniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku da je i u njegovom interesu funkcionalna Bosna i Hercegovina.

Kosovo je neovisna država. I tom pitanju nema vraćanja. Dodik zna da od neovisnosti Republike Srpske nema ništa. U svakom mogućem obliku. Pa to ni Srbija ne bi priznala. Ustvari, i on treba težiti izgradnji nekog oblika koherentnije strukture vlasti unutar BiH, nešto slično ustroju RS-a. I baciti se na provođenje reformi, kazao je Bildt.

Smatra da Bosna i Hercegovina ima budućnost i kao neovisna i suverena država, ali i kao članica Europske unije iako ulazak u EU ni za jednu od država regija nije nadohvat ruke, odmah tu iza kuta.

No, zaključuje u intervjuu za Politicki.ba, da čak i oni u EU koji su suzdržaniji prema i priči o proširenju, svjesni su i slažu se s time da su vrata svim državama zapadnog Balkana otvorena. To će osigurati budućnost BiH, unutar EU, zajedno sa Srbijom i Hrvatskom, kao članicama Unije, prenijela je Fena.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Dodik trazi postivanje izvornog Dejtonskog sporazuma. I nista vise. I hrvatima je to neki vid spasa od ove bosnjacke federacije koju oni kroje po Alijonoj dekleraciji bosnjacke drzave gdje ce oni apsolutno sve poluge vlasti drzati i kontrolirati. Njima odgovaraju samo lojalni i poslusni hrvati i srbi koji ce za uzvrat toj slijepoj poslusnosti biti pojedinacno nagradeni ovisno koliko budu lajali i pljuvali po svom narodu… To je zalosno i nedopustivo da se to desi. Na zalost bosnjacki vrh izgleda nista nije naucio od Milosevica, njegovog srbovanja i njegove zelje za dominacijom nad svim narodima u bivsoj Jugi. Ovo je skoro isti svenari ako ne i gori… Ako ovaj bosnjacki naum prode hrvatima prijeti totalni nestanak iz BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.