BiH zatražila odgađanje projekta pojeftinjenja roaming usluga

BiH je početkom veljače 2019. godine službeno zatražila odgađanje potpisivanja sporazuma o pojeftinjenju roaming usluga za područje Zapadnog Balkana.

Ovakav stav, koji ne ide u korist građana BiH, zauzet je zbog činjenice da telekom operateri u BiH godišnje uzimaju blizu 100 milijuna KM od roaminga, piše Klix.ba.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić potvrdio je ove činjenice u Informaciji o sudjelovanju BiH u Regionalnom sporazumu o smanjenju cijena roaminga za zemlje Zapadnog Balkana, a koju je razmatralo Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 26. veljače 2019. godine.

Predstavnici Ministarstva i Agencije su na sastanku održanom u Bruxellesu 8. veljače 2019. godine izložili i zastupali stavove BiH na način da su obrazložili trenutno stanje i probleme s kojima se “stakeholderi” susreću u BiH. Tom prilikom je naglašeno i jasno istaknuto da BiH želi biti jedna od potpisnica sporazuma koji bi bio potpisan u Beogradu 4. i 5. travnja 2019. godine u okviru Digitalnog Summita te su ljubazno zamolili predstavnike DG CONNECT-a, RCC-a i ostalih ekonomija zapadnog Balkana da se ipak razmotri da se rok početka primjene sporazuma prolongira na 1. siječnja 2021. godine, zbog prethodno navedenih razloga istaknutih prilikom koordiniranja unutar BiH, stoji u informaciji koju potpisuje Dalipagić.

Pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH Vlatko Drmić rekao nam je kako je u posljednje vrijeme nekoliko puta pokretana tema o procesu ukidanja roaminga za države u regiji. On je potvrdio da se 2021. godina uzimala kao godina mogućeg prelaska na ukidanje roaminga, odnosno prelaska na “roaming like at home” režim, ali je također izrazio bojazan da, ukoliko se postave kratki rokovi i zaduženja unutar tih rokova, oni neće moći biti implementirani.

Da bi došlo do potpunog ukidanja roaminga potrebno je provesti niz tehničkih, tehnoloških, regulatornih i drugih pripremnih radnji koje iziskuju i vrijeme i novac, kazao je Drmić.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH rekli su kako građani BiH nešto više od tri godine uživaju u jeftinijim telekomunikacijskim uslugama kada se nalaze u susjednim zemljama zahvaljujući već postojećem Sporazumu o regionalnom roamingu.

Građani BiH, Crne Gore, Sjeverne Mаkedonije i Republike Srbije već od 2015. godine uživaju u pogodnostima koje pruža Sporazum o regionalnom roamingu. Naime, na osnovu Sporazuma o sniženju cijena usluge roamingа u jаvnim mobilnim komunikаcijskim mrežаmа između ministаrstаvа nаdležnih zа oblаst elektronskih komunikаcijа BiH, Crne Gore, Sjeverne Mаkedonije i Republike Srbije, potpisanog 29. rujna 2014. godine, Vijeće Agencije je 11. lipnja 2015. godine donijelo odluku o utvrđivanju maksimalnih cijena za usluge roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama. Odlukom su definirane maksimalne prosječne veleprodajne i maloprodajne cijene poziva, SMS i MMS poruka te prijenos podataka, stoji u odgovoru RAK-a.

Kako se dalje navodi, snižavanje cijena roaminga je predviđeno da se provede u tri faze, a trenutno se radi na dogovaranju detalja o implementaciji posljednje predviđene faze.

Također, definiran je način i dinamika sniženja cijena roaminga. Sniženje cijena se provodilo u tri faze: prva faza od 30. lipnja 2015. do 30. lipnja 2016. godine, druga faza od 1. lipnja 2016. do 30. lipnja 2017. godine i treća faza od 1. lipnja 2017. godine sve do potpisivanja novog Sporazuma.

Važno je naglasiti da su sva tri telekom operatora koji pružaju usluge mobilne telefonije u BiH pravovremeno implementirali Odluku o utvrđivanju maksimalnih cijena za usluge roaminga, a u interesu svih korisnika usluga mobilne telefonije BiH. Novi Sporazum je u pripremi, potpisuju ga vlade država, a RAK će biti zadužen za njegovu primjenu, dodali su iz RAK-a.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.