BiH zastava slavi 17. rođendan: Pogledajte koje su zastave predlagane

Prije točno 17 godina Bosna i Hercegovina je dobila svoju novu zastavu.

Naime, 3. veljače 1998. godine tadašnji Visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp je sam donio odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je državnom zastavom proglasio današnju zastavu – Zastava Bosne i Hercegovine je plave boje, piše Federalna.ba

Desno od centra nalazi se trokut žute boje. Paralelno lijevoj strani trokuta, od gornjeg ruba zastave do donjeg ruba, proteže se red bijelih petokrakih zvijezda. Zastava je pravokutnog oblika. Odnos između dužine i širine zastave je 1:2. Osnovno načelo kojeg su se svi članovi držali prilikom stvaranja nove državne zastave je da svi elementi nove zastave, kao i simbol koji ona predstavlja budu prihvatljivi svakom građaninu Bosne i Hercegovine.

Carlos Westendorp je 3. veljače 1998. godine u Lukavici  iznio tri moguća rješenja za izgled zastave zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, ali nijedan prijedlog nije bio izglasan većinski.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja, koja je u skladu sa svojim povijesnim događanjima, u prethodnom stoljeću više puta mijenjala svoju zastavu pritom niti jedna zastava nije imala povezanost s prethodnom.

Također, BiH je jedina država na svijetu koja je u 20. stoljeću zastavu mijenjala čak četiri puta!

Nakon završenog rata postalo je jasno da se mora napraviti nova državna zastava koja će biti odobrena od strane predstavnika svih naroda u Bosni i Hercegovini. Postojale su tri etape prijedloga nove zastave. iako su ti prijedlozi bili odbijeni ipak su doveli do stvaranja nove današnje zastave.

Prvi set prijedloga:

U prvom setu prijedloga prva zastava je bila napravljena po uzoru na zastavu Češke Republike i to s namjerom da predstavlja tri konstitutivna naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. Naredni prijedlog je bila zastava po uzoru na zastavu Ujedinjenih naroda, svijetlo plave pozadine s jednom maslinovom grančicom u sredini koja je okrenuta za 30 stupnjeva u smjeru obrnutom kazaljki na satu. I treći prijedlog u ovom setu je zastava svijetlo plave boje, ali s mapom Bosne i Hercegovine uokvirenom bijelom bojom.

Drugi set prijedloga:

U ovom setu su bile zastave koje su istinski prezentirale Bosnu i Hercegovinu kao cjelinu. Prvi prijedlog je bila trobojna dijagonalna zastava crvene bijele plave boje u čijem središtu se nalazila mapa Bosne i Hercegovine koja je bila okružena s 10 žutih zvijezda. Zastava je u odnosu širine i dužine 1:2.

Drugi prijedlog je bio skoro identičan prvom prijedlog s tim da je zastava bila u centru kruga od 12 žutih zvijezda po uzoru na zastavu Europske Unije, piše Federalna.ba

Naredni prijedlog u ovom setu je bio drukčiji od prethodnih. Trobojni okvir zastave je zadržan s tim da se sada u sredini nalazi žuta mapa Bosne i Hercegovine uokvirena zelenom granicom i okružena s dvije maslinove grančice. Šara u obliku maslinovih grančica je preuzeta sa zastave Ujedinjenih nacija.

I četvrti prijedlog u ovoj etapi je trobojna zastava koja je stavljena u horizontalni položaj i to redom plava bijela crvena.

Treći set prijedloga:

To su bili Westendorpov prijedlozi koji su veoma slični današnjoj zastavi. Prvi prijedlog zastave se sastoji od svijetloplavog polja sa žutim jednakostraničnim pravokutnim trokutom čija jedna kateta se poklapa s gornjim rubom zastave, a duž hipotenuze je u plavom polju red bijelih petokrakih zvijezda. Na osnovu ovog prijedloga usvojena je nova zastava BiH.

Drugi prijedlog je zastava svijetloplavog polja s pet pruga, tri žute koje izlaze iz kopljanog ruba i ne dosežu slobodni kraj, i dvije bijele koje izlaze iz slobodnog kraja i ne dosežu do jarbola. I krajnji prijedlog je zastava na plavoj podlozi sa ukupno deset pruga, pet žutih i pet bijelih, prve koje izlaze iz kopljenog ruba, a druge iz slobodnog kraja, a zajedno u sredini tvore oblik trokuta.

Prvi prijedlog je bio na kraju prihvaćen sa tim da je izmijenjena pozadinska boja zastava iz svijetloplave u tamno plavu boju.

(Federalna.ba)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.