BiH zabranila uvoz papagaja

Prošlo je osam godina od pojave ptičje gripe u BiH, a situacija je ponovno ozbiljna s obzirom da je Ured za veterinarstvo BiH donio uputstvo o zabrani uvoza peradi iz triju zemalja radi sprečavanja njezina unošenja u BiH.

Iako se virus ptičje gripe H5N8 do sada pojavljivao samo u Aziji, u posljednje vrijeme nije zaobišao ni Europu. Početkom ovoga tjedna je potvrđeno kako je zaraza virusom podtipa H5N8 otkrivena na jednoj farmi pataka na sjeveru Engleske te u Nizozemskoj, dok je početkom mjeseca virus pronađen i na jednoj farmi u Njemačkoj.

Premda stručnjaci ističu kako virus nije opasan za ljude, ali je iznimno opasan za ptice, informacije se itekako važu s obzirom da je nizozemska vlada upozorila da se virusom mogu zaraziti i ljudi te je najavila uništavanje 150 tisuća pilića. Europska komisija prihvatila je, pak, hitne mjere za suzbijanje epidemije ptičje gripe kojima se zabranjuje prodaja peradi iz država u kojima su otkrivene zaražene životinje. Nizozemske vlasti su privremeno zabranile prijevoz peradi, jaja, ali i gnojiva upravo zbog pojave izrazito patogenog soja virusa ptičje gripe na farmi u središtu zemlje. Zbog svega toga osjetan je lagani pad peradarskih proizvoda.

Ni BiH ne želi riskirati pa se poduzimaju određene mjere, a sve je počelo nakon što je Agencija za hranu i veterinarstvo u Makedoniji zabranila uvoz mesa peradi, uključujući i jaja iz Nizozemske, Njemačke i Velike Britanije.

Zabrana kućnih ljubimaca

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH priopćilo je kako je Ured za veterinarstvo donio uputu o zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unošenja ptičje gripe u Bosnu i Hercegovinu. Zabrana se, između ostalog, odnosi na uvoz žive peradi, bezgrebenki, među kojima su kivi, emu, nandu i noj, zatim uzgojene i divlje pernate divljači uključujući i ptice kućne ljubimce kao što su papagaji, jednodnevnu perad i rasplodna i konzumna jaja.

– Zabranjen je i uvoz sjemena, svježeg i zamrznutog mesa, proizvoda od mesa peradi. Osim toga, zabranjen je i uvoz ptičjih proizvoda namijenjenih hranidbi životinja te netretiranih lovačkih trofeja od bilo kojih ptica i netretiranog perja ili dijelova perja – kazali su u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Turska najviše uvezla

Kako bi spriječio unos bolesti Ured za veterinarstvo je obustavio odluku o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih zapreka za uvoz navedenih pošiljki koje potječu iz Nizozemske, Velike Britanije i Njemačke. Priopćeno je i kako će Ured u skladu sa svojim ovlastima nastaviti pratiti situaciju vezanu za ptičju gripu. Prema podacima UNO-a BiH, samo u rujnu i listopadu ove godine u BiH je uvezeno 1366 tona piletine u ukupnoj vrijednosti od 2,45 milijuna KM. Najviše mesa je uvezeno iz Turske i to u količini od 526.770 kg ukupne vrijednosti 855.978 KM, zatim iz Njemačke, 449.580 kg, s tim da je podrijetlo iz Njemačke u količini od 44.000 kg.

(Večernji list)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.