BiH za uvoz kamena potrošila 30 milijuna KM!

BiH godišnje uvozi stotine tisuća tona različitih vrsta kamena, samo smo lani za tu svrhu potrošili 30 milijuna KM, navodni ‘Dnevni avaz’. Osim posebnih vrsta, kao što su mramor ili granit, lani je uvezeno skoro 300 000 tona šljunka i običnog drobljenog kamenja.

Tijekom 2012. godine u BiH je uvezeno 291 379 tona šljunka, lomljenog ili drobljenog kamenja, čija je ukupna vrijednost 3,5 milijuna KM. Ovi proizvodinajviše su se uvozili iz Srbije i Hrvatske, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

U ‘Fortis grupi’, u sklopu koje se nalaze i brojni kamenolomi kao što su Ljubačevo, Bekići i Svodna smatraju da na našim prostorima ima dovoljno kamena za domaće potrebe, kao i da je njegova eksploatacija na dobroj razini, piše ‘Avaz’.

“Nije mi jasno odakle potreba za tolikim uvozom običnog kamena. Ono što mi eksploatiramo, može pokriti potrebe različitih poslova kojima se bavi naša grupacija, uglavnom iz oblasti niskogradnje. Kada su u pitanju specijalne vrste, poput mramora ili granita, tu postoji potreba za uvozom”, objasnio je Aleksandar Kecman iz ove kompanije.

U BiH je prošle godine uvezeno mramora u vrijednosti od dva milijuna KM, te granita za šest milijuna KM, navodi ‘Avaz’.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.