BiH: Za dva dana spriječen ilegalan ulazak 276 državljana visokog migracijskog rizika

Policijski službenici na granici BiH 28 i 29. svibnja 2018. poduzeli su mjere prema 299 državljana visokog migracijskog rizika, od čega je 276 odvraćeno od ilegalnog prelaska iz Srbije i Crne Gore u BiH, a 23 otkriveno neposredno nakon prelaska na teritoriji BiH.

U ponedjeljak 28.5.2018. od ilegalnog prelaska odvraćeno je 106 migranata, od čega 69 na području Višegrada, 15 Foče i 22 istočne Hercegovine.

Isti dan otkriveno je osam ilegalnih migranata na području Bijeljine koji su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

U utorak 29.5.2018. policijski službenici spriječili su ilegalan prelazak granice 170 osoba, od čega je 161 odvraćena na području Višegrada, koje je u prethodnom periodu najugroženije prilivom migranata.

Isti dan u graničnom pojasu na području pod nadležnošću JGP Dobrljin otkriveno je devet ilegalnih migranata, JGP Zvornik tri i JGP Bijeljina dva, koji su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Uz navedeno, na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača pregledom kamiona policijski službenici otkrili su državljanina Bangladeša koji je po skraćenom postupku readmisije vraćen u R. Srbiju.

Podsjećamo, na osnovu Odluke ministra sigurnosti BiH policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencija za istrage i zaštitu BiH od 18.5.2018. pod nadležnošću i zajedno s policijskim službenicima GPBiH nadziru državnu granicu na području Višegrada.

U skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica GPBiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koje se provode od listopada 2017. godine i podrazumijevaju maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava, iz drugih organizacijskih jedinica GPBiH preusmjereni su policijski službenici koji nadziru granicu na područjima koje pokrivaju jedinice granične policije: Zvornik, Velika Kladuša i Trebinje.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.