BiH: Vremenska prognoza do kraja godine

Klimatolozi iz Bosne i Hercegovine i regije predviđaju za naredne dan sunčano i umjereno toplo vrijeme.

Prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ali i stranih meteoroloških zavoda kažu kako će tjedan pred nama, ali i cjelokupan period do kraja 2017 godine biti sunčan i sa umjerenim temperaturama.

U Bosni će do kraja tjedna, prevladavat pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom u utorak i u noći sa četvrtka na petak.

Na području Hercegovine se prognozira pretežno sunčano vrijeme, a nešto više oblaka očekuje se u petak (22. prosinca).

Sunčano i toplo

U jutarnjim satima u Bosni, postojat će uvjeti za maglu ili nisku oblačnost. Jutarnje temperature zraka kretat će se između -9 stupnjeva Celzija i -3 stupnja u Bosni, a u Hercegovini od -3 stupnja do 2 stupnja Celzija.

Maksimalne prognozirane temperature zraka tokom tjedna pred nama kretat će se od -4 do 3 stupnja Celzija u Bosni, a u Hercegovini i do 6 stupnjeva. Najniže temperature očekuju se u srijedu (20. prosinca)

“Za period od 25. prosinca pa do kraja godine prognozira se relativno stabilno vrijeme sa kišom u četvrtak i petak (28 i 29.
prosinca). Na planinama je moguć i snijeg. Više padavina očekuje se u Hercegovini i istočnoj Bosni. Maksimalne temperature zraka kretat će se između 10 i 15 stupnjeva”, stoji u dugoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Norveški meteorološki institut u prognozi za naredih deset dana navodi kako će temperature za blagdane biti u porastu, te kako će u Hercegovini 25. prosinca, na Božić, biti izrazito sunčano i toplo vrijeme.

Sunčano će, prema njihovim prognozama, biti i u većini Bosne i Hercegovine, kao i u regiji.

Prognoza zime

U prognozi sezone koju je uradio Federalni hidrometeorološki zavod navodi se kako se naredni zimski period predviđa topliji, u odnosu na prosječne vrijednosti temperatura za zimski period 1981/2010. U navedenom periodu nisu isključeni periodi sa znatno nižim temperaturama, ali i kraća razdoblja sa izrazito većom temperaturom zraka u odnosu na prosječne vrijednosti.

Sezonska količine padavina očekuje se nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini, a u ostatku Bosne i Hercegovine u granicama višegodišnjeg prosjeka.

“Iako se u narednom tromjesečnom razdoblju predviđaju padavine iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini i u granicama višegodišnjeg prosjeka u Bosni, ipak su moguća kraća razdoblja sa lokalno većom količinom padavina, ali i duža sušna razdoblja”, stoji u dugoročnoj prognozi.

Napominju i kako na vrstu padavina naročito u zimskom periodu utiče i temperatura zraka kako u nižim tako i u višim slojevima atmosfere. S tim u vezi nemoguće je precizirati kada nas očekuje koja vrsta padavina.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.