BiH u vrhu prema broju smrtnih slučajeva od korone u regiji

Iako BiH nije pri vrhu regionalne ljestvice po pitanju zaraženih, definitivno je po stopi smrtnosti od oboljenja COVID-19.

Europski centar za zarazne bolesti (ECDC) redovno prati i bilježi brojke, kako novozaraženih tako i smrtnih slučajeva, ali i brojke testiranja, kao i oporavljenih.

Na osnovu njihovih podataka, napravljene su grafike koje jasno pokazuju da je Bosna i Hercegovina na prvom mjestu prema kumulativnom broju potvrđenih smrtnih slučajeva od 30. listopada, a dobiva se tako što se obračunava svakog dana za prethodnih sedam unazad, piše Avaz.ba.

Prema tim podacima, prvo mjesto pripalo je BiH u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije, sa 197 smrtnih slučajeva u posljednjih sedam dana, zaključno s 5. studenim. Hrvatska je na drugom mjestu sa 161 smrtnim slučajem, a slijede Slovenija, Sjeverna Makedonija…

S druge strane, stopa smrtnosti izračunata u posljednjih sedam dana na milijun stanovnika u BiH iznosi 8,58. Time je BiH na drugom mjestu, a ispred je samo Crna Gora sa 10,1 smrtnim slučajem na isti broj stanovnika, dok Srbija ima najmanji broj – 0,99.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.