BiH u školovanje radnika uloži milijun KM, a onda ga pusti da ode

Problem s kojim se BiH suočava, a posebno pacijenti, jest odlazak liječnika.

Tisuće zdravstvenih radnika, među kojima su stotine liječnika specijalista, otišlo je iz naše zemlje. Zbog toga Liječnička komora Federacije traži od nadležnih konkretne mjere da zdravstveni sustav ne bi doživio kolaps. Liječnička komora Federacije već godinama upozorava da će se BiH, zbog svjetskih migracijskih procesa, suočiti s odlaskom posebno mladih liječnika.

Ovaj problem sada kulminira i Bosna i Hercegovina, kažu, ostaje bez medicinske budućnosti, piše Federalna.ba.

Prim. dr. Zoran Budimić, član Izvršnoga odbora Liječnika komore FBiH, upozorava da je riječ o jednom od najozbiljnijih problema – godišnje ode oko 350 mladih liječnika iz BiH, ostaju stari liječnici.

Ako se ovaj trend ovako nastavi, ja sam duboko uvjeren da mi stari nećemo moći otići u mirovinu, nego ćemo morati produžiti raditi jer doslovno neće imati tko raditi, kaže prim. dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Liječničke komore ZDŽ-a.

Odlazak mladih liječnika za posljedicu ima i svojevrsnu ekonomsku štetu po državu.

Gospodarstvenici dižu plaće i do 300 KM kako bi zadržali radnike

Prema nekim računicama, oko milijun maraka košta školovanje jednoga liječnika. Zamislite kad to izvezemo, da tako kažem, u jednoj godini. Samim tim smanjujemo kvalitetu naše zdravstvene zaštite, naše stanovništvo ne dobiva ono što bi trebalo dobiti, navodi Budimić.

Odgovor za ovaj problem je bolji socijalno-statusni položaj liječnika, ali i osiguravanje adekvatnih uvjeta za rad i kontinuiranu edukaciju. U najkraćem, nužna su sustavna rješenja koja bi vlasti kreirale, uvažavajući zahtjeve i preporuke liječničke struke, zaključak je rukovodstva Liječničke komore, sa kojim će, uz zahtjev za održavanje tematskih sastanaka, upoznati nadležne.

Ima jako puno tih detalja gdje bi društvo moglo pokazati osjetljivost za ovu subpopulaciju zdravstvenih radnika, koji čine kičmu svakoga zdravstvenoga sustava. Jedan je već poduzet, a to je potpisivanje Kolektivnoga ugovora koji je izborio Sindikat liječnika medicine i stomatologije, ističe prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore Federacije BiH, dodaje Federalna.ba.

To je samo jedan korak u rješavanju ovoga problema u zdravstvu. Ostaju, nažalost, i brojna druga otvorena pitanja, za koja se odgovori moraju tražiti kroz ozbiljnu reformu zdravstvenoga sektora, o kojoj se proteklih godina mnogo govorilo, a premalo uradilo.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.