BiH: U proizvodima Pekabesko kancerogene tvari

U određenim proizvodima Mesne industrije Pekabesko iz Makedonije utvrđen je sadržaj prehrambenih aditiva iznad dozvoljenih, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Radi se, kako se pojašnjava, o povećanom sadržaju fosfata, zbog čega se ovi proizvodi proglašavaju kao „zdravstveno neispravni“, na osnovu Zakona o hrani RS.

Pretrage su rađene u Javnoj zdravstvenoj ustanovi, Institut za javno zdravstvo RS.

U priopćenju se podsjeća da se pod aditivima podrazumijevaju tvari koje se normalno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak namirnice, bez obzira na prehrambenu vrijednost, a dodaju se namjerno zbog poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava.

Dodaju se namirnicama u tehnološkom postupku proizvodnje, tijekom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakovanja, transporta i čuvanja.

”Nedopušteno velika količina aditiva, pogotovo fosfata i natrijevog nitrita imaju dokazan kancerogeni učinak”, naglašava se u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a će donijeti naredbu kojom se zabranjuje promet proizvoda od mesa mesne industrije Pekabesko iz Makedonije na području RS, dok se ne otklone nedostatci u proizvodnji prekomjernim korištenjem aditiva i dok se ne osiguraju svi uvjeti za promet potpuno zdravstveno sigurnih proizvoda po zdravlje ljudi.

Također, ovo ministarstvo je obavijestilo ured za veterinarstvo BiH, Odjeljenje granične veterinarske inspekcije i Inspektorat RS o poduzetim mjerama, kako bi se spriječio daljnji uvoz i promet navedenih proizvoda na cijelom području BiH.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.